Kilábaló munkaerőpiac

image

Már nemcsak Amerikában, de Európában is megállt a munkanélküliség növekedése, sőt, Magyarországon sem emelkedett tovább. (Márciusban a KSH szerint maradt 11,8 százalékon). A tavalyi harmadik negyedévben véget ért recesszió után a gazdasági fellendülést az előrejelzéseknek megfelelően bő fél évvel követni látszik tehát a munkaerőpiac is.

Az euró-zónában 10, a teljes EU-ban 9,6 százalékon állt az első negyedévi harmonizált mutató (nálunk 11,1 százalék volt), és a szezonális okok miatt jó eséllyel nem is növekszik a következő hónapokban. Az Egyesült Államokban és Japánban pedig már túl is van a csúcson az állástalanság, annak ellenére is, hogy az utóbbi országban mélyebb volt a recesszió, mint az öreg kontinensen.

A foglalkoztatottság európai átlagban egyébként 2 százalékponttal csökkent, s bár nálunk hajszálnyival kisebb mértékben, ám továbbra is jelentős a lemaradásunk ezen a téren.

Az egyedüli jó hír, hogy az aktivitás nem csökkent, most is a válság előtti szinten, sőt, kicsivel a felett található. Ennek azért van jelentősége, mert a korábbi nagy leépítési hullámokban sokan végleg elhagyták a munkaerőpiacot korkedvezményes vagy rokkantsági nyugdíjazás révén. Ezek a lehetőségek azonban szűkültek a Bajnai-kormány tavalyi lépései során, de további reformok lennének szükségesek az új kormány terveinek eléréséhez.

Forrás: vg.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes