Kiderült, hogy mire mehet el a BKV a 10 milliárdos tőkepótlása

A tervek szerint Ikarus autóbuszokat, trolibuszokat és villamosokat újít fel a BKV a 10 milliárd forintos fővárosi tőkepótlásból; erről tárgyalt hétfői ülésén a Főpolgármesteri Kabinet – közölte Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója.

Mint mondta, a Fővárosi Önkormányzat költségvetésében szereplő 10 milliárd forintos előirányzatot járművek felújítására, korszerűsítésére használhatja fel a közlekedési társaság.

Az összegből a tervek szerint Ikarus 412, 415 és 435 típusú buszokat újítanak fel, valamint trolibuszokat, Ganz-csuklós és Tátra típusú villamosokat korszerűsítenek. Ugyancsak ebből az összegből újítanak fel kilenc mozgólépcsőt, és villamospályát is javítanak.

A főváros januárban ötmilliárd forint működési támogatást nyújtott a cégnek, és ezen túl vállalta, hogy az év végéig saját forrásból további 10 milliárd forint összegű "tőkepótló" támogatást is ad a BKV-nak. Ennek felhasználásáról tárgyalt hétfőn a kabinet.

Nyáry Krisztián elmondta: a kabinet napirendjén szerepelt a kerékpárút-hálózat fejlesztése is. Uniós támogatásból újabb  kerékpárutak épülhetnek összesen 193 millió forint értékben: a Pesti út Ferihegyi út és Hegyalatti utca közötti szakaszán, a Bécsi út-Nagyszombat utca útvonalon, a Fehér úton és a Bogdánfy úton épül kerékpárút, ha a Fővárosi Közgyűlés dönt a támogatási szerződésekről. A fejlesztések költségeihez 20 százalékos önrészt kell tennie az önkormányzatnak.

Hasonló döntés vár a közgyűlésre a Pesti úti buszsáv kialakításáról is. Az összesen 234 millió forintból megvalósuló projekt költségeiből 176 milliót ad az Európai Unió. A beruházás során szélesítik az útpályát és önálló, kamerákkal védett buszsávot építenek ki – mondta az igazgató.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes