K&H: megtorpant a kkv-bizalmi index

A másfél éve töretlenül emelkedő K and H kis- és középvállalkozói (kkv) bizalmi index a harmadik negyedévben megtorpant: az index értéke 6 pontos esést követően jelenleg a 0 szinten áll – közölte a bank csütörtökön.

A 700 vállalkozás vezetőjének véleményét tükröző, szeptember 2-15 között készült felmérés szerint az index csökkenésében elsősorban az játszik szerepet, hogy az eddig nagyon optimista várakozások helyett most a kivárás jellemző a hazai vállalkozásokra. Miközben az elmúlt negyedévben a kormányzati gazdaságpolitikára vonatkozó részindex 17 pontos emelkedést mutatott, most mindössze egy ponttal javult ez a részindex.

A legnagyobb esést a közterhek és a vállalati hitelkamatok alakulásának megítélésében tapasztalható, amelynek oka az lehet, hogy az eddigi, talán túlzottan optimista várakozások mérséklődtek. Emellett a kkv-k életét leginkább befolyásoló vevői kapcsolatok, illetve a versenyhelyzet változásának megítélésében is pesszimistábbak a vállalkozások az elmúlt negyedévhez képest.

"Az index sokéves eredményei alapján ez továbbra is jó érték, az azonban mindenképpen figyelemreméltó, hogy az eddigi, folyamatosan növekvő tendencia visszájára fordult" – értékelte az eredményeket Németh László, a K and H kkv marketing főosztály vezetője.

A vizsgálat azt mutatja, hogy a pesszimista várakozások elsősorban a mikro- és a kisvállalkozásokra jellemzők, míg a kkv szektor nagyobb, 300 millió forintot meghaladó éves árbevételű cégeinél mindössze az eddigi optimizmus megtorpanása tapasztalható. A negatív hangulat leginkább a közterhek és a vállalati hitelkamatok várt változására vonatkozóan figyelhető meg: a cégvezetők között egyre nagyobb arányban vannak azok, akik úgy vélik, hogy a közeljövőben nem lehet számítani a vállalati hitelkamatok és a közterhek csökkenésére (68 százalék illetve 52 százalék).

A forint árfolyamának alakulására vonatkozóan is romlottak a várakozások, mivel a legutóbbi felmérés eredményei alapján a forint gyengülését valószínűsítik a legtöbben, miközben a megkérdezett vezetők csupán ötöde gondolja úgy, hogy erősödni fog a hazai deviza. (Egy euró szeptember 2-án 285 forintot, szeptember 15-én 282 forintot ért a bankközi piacon.)

Forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes