Kgfb: akár kétmillió autós is válthat idén

Akár kétmillió autós is biztosítót válthat az idei kötelező gépjármű- felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban az Uniqa Biztosító várakozásai szerint, arra számítanak, hogy felerősödik a váltási kedv amiatt, hogy a járművek besorolásának alapja megváltozott, ami sok autót érint.

Ertl Pál, az Uniqa Biztosító nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja emlékeztetett: tavaly 1,5 millió autótulajdonos, illetve üzembentartó váltott biztosítót a kampányban.

 

Hozzátette: a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) azt fontolgatja, hogy egy év halasztást kér az átsorolásra.
Az idén várhatóan 150 ezer autó cserél gazdát Magyarországon – ennyi lesz az új és a használt autók értékesítése együtt – így a 4 milliós autóállomány javánál az idén is az év utolsó napja lesz a kgfb évforduló.

De nemcsak emiatt lehet számítani újabb erős kampányra Ertl Pál szerint, hanem azért is, mert a kgfb törvény szerint a jövő évi biztosítások díjait már nem a köbcentiben megadott hengerűrtartalom, hanem a motor kilowattban megadott teljesítménye határozza meg alapvetően. A korosabb autók biztosítási díja a kisebb teljesítményük miatt várhatóan csökken, míg az új autóké emelkedik – mutatott rá Ertl Pál. Emlékeztetett: a magyar autópark átlagéletkora 10 év feletti, tehát várhatóan sok autó érintett lesz az átsorolásban. Gondot jelent az is, hogy a forgalmi engedélybe beírt és a valós motorteljesítmény sok esetben nem egyezik, így ezt a problémát is kezelni kell – tette hozzá.
Az Uniqa biztosító a múlt évet 52,8 milliárd forint díjbevétellel zárta, ezzel a magyar piacon a 6. helyen áll. A díjbevétel az előző évihez képest 18 százalékkal csökkent. A nem életbiztosítások 34 milliárdról estek 32-re, míg az életbiztosítások 30 milliárdról estek 20 milliárd forintra.
A társaság adózás előtti eredménye 2,4 milliárd forintot tett ki tavaly, 2008-ban 4,4 milliárd forint volt ez az adat. Az adózott eredmény viszont 2,1 milliárdra csökkent 3,6 milliárd forintról.

Az idei első negyedévben a nem életbiztosítások enyhén, de tovább csökkentek a teljes piacon, viszont az életbiztosítások díjbevétele negyedével növekedett piaci szinten, és az Uniqánál is. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor év végére a múlt évi díjbevételt el lehet érni – prognosztizálta az igazgatóság tagja.
Othmar Michl vezérigazgató arról számolt be, hogy a kárrendezésben piacvezető Dekrának háromnegyed részben az Uniqa a tulajdonosa. Tavaly ez a cég 130 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.

Az osztrák Uniqa csoport tavaly az IFRS szerinti konszolidált díjbevételét 5.012 millió euróra, 1,4 százalékkal  növelte. A csoport IFRS szerinti eredménye 82 millió euró volt, amely 8,7 százalékkal kevesebb a 2008. évinél.

Forrás: MTI/Menedzsment Fórum

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes