Kevesen pályáznak technológiafejlesztésre

A keretösszegek csökkentése és a feltételek szigorítása miatt 2010 októberéig mindössze 33,1 milliárd forint értékű támogatást igényeltek a vállalkozások a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) technológiafejlesztési pályázatain, noha tavaly az egész évben ez az összeg 136,5 milliárd forint volt – állapította meg a Start Tőkegarancia Zrt.

Keddi közleményében a cég úgy véli: noha a kormányzat a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) rendelkezésére álló pályázati források emeléséről beszél, ám pusztán a 2009. évi szint eléréséhez is jelentős keretösszegű új kiírásra lenne szükség, ráadásul jóval enyhébb feltételek mellett, amelyek nem zárják ki a potenciális pályázók jelentős részét. Az új pályázatok kialakításának, társadalmi egyeztetésének, meghirdetésének és lebonyolításának időigénye azonban olyan nagy, hogy erre várhatóan már csak a jövőre kerülhet sor – fűzik hozzá.

Ismertetik: míg 2009-ben 74,7 milliárd forint állt a négy programban a vállalkozások rendelkezésére, ez az idén 43,4 milliárdra csökkent, ám a vállalkozások ezt az alacsony összeget sem használják ki. Mert míg tavaly jelentősen könnyített a feltételeken a kiíró, az idén újra szigorított, visszaállítva a válság előtti elvárásokat – jegyzi meg a Start Zrt.

Egyes pályázatoknál csökkent az elérhető támogatás maximuma, és jelentősen mérséklődött a támogatásintenzitás is: tavaly akár 70 százalékos mértékű támogatás is elérhető volt a kis- és közepes vállalkozások fejlesztési beruházásaihoz, ami az idei pályázatokon már csak legfeljebb 50 százalékos, és jellemzően ezt is csak a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben megvalósuló beruházásoknál lehet elérni.

A 2009. évi kiírásokhoz képest további kedvezőtlen változás az elérhető előleg arányának 40 százalékról 25 százalékra való csökkentése. Emellett mindegyik kiírás esetében kizáró tényező, ha a társaság nettó árbevétele 2009-ben – a válság évében – a pályázattól és a megvalósítás helyétől függően 0 és 20 százalék közötti értéket meghaladó mértékben esett, ami a magyarországi ipari termelés 17,7 százalékos csökkenését figyelembe véve sok potenciális pályázót zárt ki a jogosultak köréből – hívják fel a figyelmet a közleményben.

A Start szerint némi könnyítés megjelent augusztusban: az autóiparban 15 százalék helyett akár 20 százalékos 2009. évi árbevétel-csökkenés esetében is pályázhatnak a vállalkozások. Igaz, több autóipari, vagy autóipari beszállító cég 2009-ben ennél jóval nagyobb árbevétel-visszaeséssel volt kénytelen szembesülni.

forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes