Kevesebb munkaadó tervez elbocsátást 2011 elején

A magyarországi munkáltatók 9 százaléka tervez munkaerő-csökkentést 2011 első negyedévében, míg az idei utolsó negyedévre még 13 százalék számolt ezzel, 2010 első negyedévében pedig még csaknem minden ötödik munkaadó tervezett elbocsátást – derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből.

Szekeres Katalin, a Manpower Magyarország marketing vezetője a felmérés eredményeit bemutató keddi sajtótájékoztatón elmondta: pozitív hír, hogy a megkérdezett munkaadók 10 százaléka tervez munkaerő-felvételt, emellett a gyáripar munkaadói a felmérés történetének legoptimistább előrejelzését adták, 16 százalékuk számolt be arról, hogy létszámbővítést tervez 2011 január-márciusban.

A magyarországi munkáltatók 76 százaléka nem tervez munkaerő-felvételt, de elbocsátást sem a felmérés szerint, míg az idei negyedik negyedévben a munkaadók 70, 2010 első negyedévében pedig 64 százaléka nem számolt változással – ismertette Szekeres Katalin.

Munkaerő-felvétellel ugyanakkor 2010 utolsó negyedévében a megkérdezettek 13, 2010 első negyedévében pedig 12 százaléka számolt.
A Manpower munkaerő-piaci mutatója, amit a létszámbővítést és -csökkentést tervező munkaadók arányának különbségéből számolnak, 2011 első negyedévére plusz egy százalékon áll, szemben a negyedik negyedéves nullás értékkel, és a 2010 első negyedévi -7 százalékkal.

A reprezentatív felmérést több mint 770 munkáltató megkérdezésével készítették el az idén októberben. Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: fontos javulás munkaerő-piaci szempontból, hogy az első negyedéves mutató jobb mint az előző év utolsó negyedévi. Az év elejét ugyanis nem jellemzi magas munkaerő-felvételi hajlandóság, mivel a szezonális iparágak – például az építőipar, turizmus, mezőgazdaság – nem indulnak még be. Ezzel szemben év végén, a negyedik negyedévben a karácsonyi szezonban extra munkaerő-felvételi hajlandóság mutatkozik a cégek részéről – fejtette ki.
Az első negyedéves előrejelzés kapcsán az ügyvezető igazgató kiemelte azt is, hogy a Magyarország legnagyobb exportpiacának számító Németországban az elmúlt három év legjobb munkaerő-piaci mutatóját mérte a Manpower.

Az iparágak közül a gyártás mellett a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások, valamint a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció, illetve az elektromos áram-, gáz- és vízellátás ágazatokban számolnak létszámbővüléssel a cégek, itt a munkaerő-piaci mutató értéke 4 és 10 százalék között van – hangsúlyozta Kiss Judit.
Ezzel szemben a mezőgazdasági szektorban továbbra is borúsak a foglalkoztatási kilátások, ám ez az évnek ebben a szakaszában egyáltalán nem meglepő.
A közszférában -12 százalék a munkaerő-piaci mutató értéke, ami a kormány elmúlt hónapokban tett, az erre a szektorra leépítéseket előrevetítő nyilatkozataival magyarázható – fűzte hozzá.

Régiós összehasonlításban a nyolc magyar régió közül hatban pozitívabbak a munkaadói várakozások 2010. utolsó negyedévéhez képest, míg éves összevetésben várhatóan mind a nyolc régióban javulnak az álláskeresők lehetőségei – mondta Kiss Judit. A munkaáltatók a Dél-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon a legbizakodóbbak, mindkét régióban +4 százalék a Manpower munkaerő-piaci mutató értéke. A legborúlátóbbak a cégek az Észak-Alföldön, ahol -6 százalék a mutató értéke – fűzte hozzá.
A munkavállalók mobilitási hajlandósága kissé ugyan javult, de még sokszor így is nehéz a megfelelő képzettséggel, nyelvtudással rendelkező munkaerőt megtalálni az adott állásra. Ezért a szakképzés helyreállítása mellett, a használható nyelvtudás is nagyon fontos – emelte ki Kiss Judit. Hozzáfűzte: a közép-kelet-európai régióba települő egyre több szolgáltatóközpont, kutatóközpont, call center számára a képezhetőség mellett a használható nyelvtudás is kulcskérdés.

forrás: muszakiforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes