kereskedők egyetértenek a kártyahasználati díjak korlátozásával

Egyetért az úgynevezett kibocsátói bankközi jutalék (interchange-díj) mértékének törvény általi korlátozásával az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

A szervezet, MTI-hez csütörtökön eljutatott közleményében hangsúlyozza: az Országgyűlés varhatóan december 14-én dönt az egyes pénzügyi tárgyú törvényjavaslatról, amelyben a bankkártyát kibocsátó szolgáltató és a bankkártyát elfogadó pénzintézet közötti elszámolást tervezik korlátozni.

Az Európai Unió kereskedelmi szervezeteit tömörítő, brüsszeli székhelyű Eurocommerce szervezet állásfoglalása szerint a kereskedők, szolgáltatók számára nemzetközi szinten is magasak a kártyahasználati díjak – fejti ki az OKSZ.

Hozzáteszik: a kereskedők megítélése szerint a magas kártyahasználati díjak gátolják a bankkártya használat elterjedését, mivel sok kereskedelmi kisvállalkozás e költségtényezőt eleve nem tudja vállalni.

Az OKSZ szerint ez is oka a nemzetközi viszonylatban alacsony magyar kártyahasználatnak, ám a törvényhozók döntése nyomán arányosabb teherviselés alakulhat ki a piaci szereplők között.

A kereskedők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatait idézve megjegyzik: a mintegy 160 ezer kiskereskedelmi értékesítőhelyből jelenleg 30 ezer egységben lehet MasterCard és Visa kártyákkal fizetni.

- mfor -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes