Katona: a GDP idén 0,2 százalékkal esik vissza

A GDP korábbi 0,3 százalékos visszaesése helyett 0,2 százalékot vár az idei évre a Pénzügyminisztérium (PM), miközben az éves infláció 4,3 százalék lesz a korábban jelzett 4,1 százalékkal szemben – ismertette a tárca új makrogazdasági prognózisát Katona Tamás államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Katona Tamás bejelentette: március 12-én, pénteken a Pénzügyminisztérium a minisztériumok által elkészített állapotfelmérési adatot átadja az Állami Számvevőszéknek. A konzultáció után, az államháztartási törvénynek megfelelően, a parlamenti választások előtt 15 nappal nyilvánosságra hozzák az államháztartás, az ország, és egyes intézmények  állapotáról elkészült adatokat – tette hozzá.

A Pénzügyminisztérium új makrogazdasági prognózisa az export 5,5 százalékos növekedésével (a korábbi 3,6 százalék volt), s változatlanul 4,4 százalékos importbővülésével számol. Javított a PM a beruházási előrejelzésen is: az előző  1,1 százalékot  1,3 százalékra emelte.

A növekedési kilátásokat javítja, hogy a szaktárca szerint a munkanélküliségi ráta a korábban várt 10,8 százalék helyett 10,6 százalék lehet.

Nem változtatta a szaktárca az államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzését: a pénzforgalmi hiány 878,9 milliárd forint lesz, a GDP 3,3 százaléka. Az első negyedéves deficit előrejelzés  651,3  milliárd forint, ami a GDP 2,5 százalékával egyenlő.

Az államháztartás  381,9 milliárd forint hiánnyal zárt februárban, az első két havi pénzforgalmi deficit 350,6 milliárd volt, ami az éves tervezett hiány 39,9 százaléka.

A tájékoztatón elhangzott: az első kéthavi, az időarányosnál nagyobb hiány okai között szerepel a 40 milliárd forintos kórházfinanszírozási összeg, a MÁV 20 milliárdos többlettámogatása, valamint 55 milliárd forintos kamatkiadási összeg.

"Az állampapírok lejárati ideje miatt az első negyedévben jelentős kamatfizetésre kerül sor, s ezzel függ össze, hogy a kamatkiadások nélküli elsődleges egyenleg 279 milliárd forint hiányt mutat, ami a GDP 1,1 százaléka, ugyanakkor a teljes pénzforgalmi hiány 651 milliárd, ami a GDP 2,5 százaléka" – közölte Kovács Álmos  szakállamtitkár.

Az éves, GDP-arányosan 3,8 százalékos eredményszemléletű hiánycélt nem változtatja a Pénzügyminisztérium, "mert nem találtunk olyan okot, amely miatt változtatni kellene" – felelte egy kérdésre Katona Tamás.

Ha Magyarország elad szén-dioxid kvótát, és a lapok által említett 125 milliárd forint bevétel elérhető, akkor az csupán átfolyik a költségvetésen, hiszen  a törvény szerint azt csak környezetvédelmi beruházásra lehet fordítani – válaszolta az MTI-nek az államtitkár.

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes