Katasztrofális helyzetben az üzemanyagpiac: túl keveset tankolunk

Drasztikusan csökkent az üzemanyag-forgalom az elmúlt hónapokban az áremelkedések hatására. Benzinből tizenhat, gázolajból pedig tíz százalékkal kevesebb fogyott a hazai töltőállomásokon – mondta az InfoRádiónak a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Wilde György szerint 2010 nem lesz szerencsés év az olajcégek számára.

"Katasztrofális képet mutat a piac, ekkora visszaeséssel egyetlen vállalat sem számolt. A tagvállalatok töltőállomásain 2010 első öt hónapjában tizenkét százalékkal csökkent az üzemanyag-forgalom 2008 első feléhez képest" – mondta Wilde György, aki úgy véli, a kereslet csökkenését egyértelműen a többszöri áremelkedés okozza.
"Egy évvel ezelőtt a gázolaj 60, a benzin pedig 53 forinttal volt olcsóbb. A két üzemanyag forgalma egyébként nem egyformán reagált az áremelkedésre, benzinből 15, 6 százalékkal, gázolajból pedig 10 százalékkal kevesebb fogyott a töltőállomásokon" – tette hozzá a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. A szakember az InfoRádiónak azzal magyarázta az eltérő mértékű visszaesést, hogy az elsősorban gázolajat használó személyszállító cégek most sem csökkenthetik kiadásaikat, ráadásul a dízelautók is egyre népszerűbbek.

Wilde György a következő fél évben sem számít javulásra – pedig előfordulhat, hogy a statisztikai adatok mást mutatnak majd. "A helyzet nem lesz jobb az év második felében sem, ám a vonatkoztatási alap 2009 második féléve lesz. Akkor a júliusi adóemelés az addig emelkedő eladási tendenciákat megfordította, vagyis ahhoz az időszakhoz képest valóban javulnak majd az adatok, a valóságban azonban nem történik jelentős változás" – mondta a szakember. Hozzátette: 2010 nem lesz szerencsés év az olajcégek számára.

Forrás: inforadio.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes