Jövő karácsonyig várni kell a MÁV-Volán szuperholdingra

Valószínűleg jövő év végére alakulhat meg a MÁV és a Volánok közös holdingja. Az érintettek nagyrészt pozitívan fogadták a tervet, és a szakszervezetek sem ágálnak ellene – legalábbis egyelőre. Mfor.hu háttér.

Volán

Várhatóan jövő év vége körül alakul meg a MÁV és a Volánok alkotta holding, mondta el kedden Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára.

Szerinte elvárás, hogy a holdingon belül érvényesüljön a vasút előnye – a busztársaságok "ráhordó" járatokkal biztosítják majd a MÁV megfelelő kihasználtságát. Hozzátette azt is, hogy a költségekben megtakarítást kell elérni.

Szarvas: jól járhat a MÁV

Az államtitkár nyilatkozata alapján nem csoda, hogy a MÁV-vezetés pozitívan viszonyul a holdinggá szervezéshez – Szarvas Ferenc szerint ezáltal javulnak a vasúttársaság pozíciói. A MÁV elnök-vezérigazgatója kiemelte azt is, hogy a vasúti- és a buszközlekedésnek nem egymással, hanem az egyéni közlekedéssel – tehát az autóval – kell versenyeznie.
Szarvas szerint egyébként a MÁV adósságának rendezése nem feltétele a holdingba szerveződésnek, ugyanakkor elismerte, hogy ezt a kérdést rendezni kell.

Ésszerű törekvésről beszél a Volán-vezér

Meglepetésre Saslics Elemér, a Volán Egyesülés vezérigazgatója sem berzenkedett a holdingba tömörülés ellen. Szerinte a  menetrend szerinti helyközi közlekedésben az állami vagyonkezelés egységesítése ésszerű és racionális törekvés, mert ezen keresztül egységes feltétel- és követelményrendszer valósítható meg.
Ráadásul a holding lehetővé teszi, hogy célkitűzésként fogalmazódjon meg az utazási igények jobb kielégítése, a működés hatékonyságának javítása, valamint a forgalomszervezésben lehetőség nyílik az ésszerű megoldások preferálására, mondta el Saslics az MTI-nek.

MSZOSZ: racionális lépés

MÁV Zrt.

Egyelőre a szakszervezetek sem bírálják a tervet. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint ez racionális lépés – indokolatlan ugyanis, hogy olyan sok Volán társaság legyen, mint amennyi jelenleg van.
Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke pedig a távirati irodának úgy nyilatkozott: nagyon bonyolult kérdés, hogyan lehet több közlekedési vállalatot egy holdingba összeszervezni, és ennek részletei sincsenek egyelőre kidolgozva.

Orbán: kisebb lesz a bürokrácia   
Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a Parlamentben, hogy közös holdingba tömörítik a Volánokat és a MÁV-ot, valamint kialakítják "a BKV-val való együttműködés mindkét felet kielégítő módozatát".
A miniszterelnök szerint ez egyrészt lehetővé teszi a közérdek erősebb érvényesítését, másrészt – a kisebb bürokrácia révén – azonnali költségmegtakarítást is eredményez ezeknél a hatalmas állami, önkormányzati cégeknél.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes