Jövő héten startol a Műegyetemi Állásbörze

Április 14-15-én startol hazánk legnagyobb állásbörzéje, a Műegyetemi Állásbörze. A rendezvényt immár 30. alkalommal rendezik meg. A cégek toborzási kedve élénkülni látszik: az őszi rendezvényhez képest 38 százalékkal több kiállító van, az egy évvel ezelőtti börzén pedig megközelítőleg ugyanannyi kiállító vett részt.

A Műegyetemi Állásbörzén 138 kiállító cég képviselteti magát a műszaki mellett gazdasági, természettudományi és logisztikai területekről. A látogatók több mint 1400 állásajánlat valamint közel 1000 szakmai gyakorlatos hely közül válogathatnak. Ez utóbbi szám mutatja, hogy a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a fiatal tehetségeket már egyetemi éveik alatt megnyerjék maguknak. Az így kialakított kapcsolat az alapja lehet egy hosszú távú, eredményes együttműködésnek.
A Műegyetemi Állásbörze az egyetemista vagy pár éves gyakorlattal rendelkező korosztály számára a legalkalmasabb információszerzési csatorna az álláskereséshez. Az ajánlatok nagy része frissdiplomásoknak vagy 1-2 éves tapasztalattal rendelkező fiataloknak szól. Az alsóbb éveseknek a cégek több mint 70 százaléka kínál szakmai gyakorlatot, valamint vállalja TDK- és szakdolgozatok témavezetését. A több éves tapasztalattal rendelkező szakembereket igénylő állások száma ennél szűkebb.
A kiállító cégek elmondása szerint a mérnökökre és informatikusokra továbbra is nagy az igény, azonban az elmúlt évekhez képest növekvő kereslet figyelhető meg a különböző gazdasági szakmák iránt is.

Legkeresettebb végzettségűek a villamosmérnökök mellett az informatikusok: a tavaszi Műegyetemi Állásbörzén kiállító cégek 43 százaléka keres villamosmérnök, 39 százaléka pedig informatikai végzettségű munkaerőt. A gazdasági diploma továbbra is érték; a meghirdetett állások 27 százaléka gazdasági végzettségű álláskeresőknek szól. Az ilyen diplomával rendelkező fiatalok tehát joggal remélhetik, hogy a börzén megtalálják az igényeiknek megfelelő pozíciót.
A kiállítók között 79 olyan cég szerepel, mely Budapesten csak a Műegyetemi Állásbörzén vesz részt. Ezek között vannak nagy elektronikai gyártók, banki szolgáltatók, energiaipari, autóipari, informatikai, műszaki fejlesztő cégek, valamint gyógyszergyárak is.

"Az elmúlt évekhez képest több változás is megfigyelhető. Az egyik legfontosabb, hogy a börze kínálatában ismét szerepelnek állásajánlatok építész- és építőmérnökök számára. Az őszi rendezvényhez képest növekedés figyelhető meg a kiállítók számában; a munkaerő-kölcsönzők, személyzeti tanácsadók és fejvadászok száma pedig kevesebb mint 20 százalék a tavaszi rendezvényen. Ez utóbbi egy tudatosan követett stratégia. A Műegyetemi Állásbörze szervezése során nagy jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy a 2 napos rendezvény alatt a látogatók minél több céggel személyesen találkozhassanak, és ez által közvetlenül a munkatársaktól szerezzenek információkat az állás- és karrier lehetőségektől, a vállalat mindennapi működéséről, kultúrájáról" – tájékoztatott Somogyi Ildikó, a Műegyetemi Állásbörze marketing és PR vezetője.

A szervezők komplex csomagot alakítottak ki az álláskeresőknek. A rendezvényt megelőzően, négy héten keresztül a Felkészítő Napok programsorozat keretében különböző tréningek, tanácsadások és előadások segítik a diákokat, hogy sokkal felkészültebbek legyenek az állásbörzén. Akik erről lemaradtak, a börze ideje alatt is részt vehetnek a felkészítő szint különböző programjain, ezen kívül vállalati prezentációk nyújtanak pontosabb információkat az egyes cégekről, lehetőségekről.

Ma már a jó elhelyezkedéshez nem elég csupán a diploma, hanem fontos, hogy a hallgatók tudatosan készüljenek a munkaerőpiacra való kilépésre: már egyetemi éveik alatt szakmai gyakorlatot szerezzenek, minimum egy nyelvet legalább középfokú szinten elsajátítsanak. A 2009-es Műegyetemi Állásbörze felmérései alapján a résztvevők nagy része (68,8 százaléka) a megfelelő elméleti tudás mellett már szakmai tapasztalattal is rendelkezett, mely tendencia az elmúlt években folyamatos növekedést mutatott. Ezt a törekvést segíti, hogy a börzén részt vevő cégek több mint 70 százaléka kínál gyakorlati lehetőséget.

Forrás: HR Portal

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes