Újrahasznosítható vonatokat gyárt az Alstom

Alstom Coradia Nordic

Stockholm tömegközlekedési vállalata, a Storstockholms Lokaltrafik 102 millió eurós megrendelést adott az Alstom Transport számára. A megrendelés keretében a francia kötöttpályás járműgyártó cég 12 új Coradia Nordic elővárosi vonatot gyárt és szállít majd a svéd fővárosnak. A Stockholm – Upsala vasútvonalra szánt vonatok legfőbb különlegessége az extrém hidegre tervezett felépítés mellett a gyártó környezettudatos szemléletében rejlik, a Coradia Nordic vonatok ugyanis 98 százalékban újrahasznosítható anyagból készülnek, így életciklusuk végén nem terhelik majd a környezetet.

Coradia Nordic motorvonatok 6 kocsiból állnak majd, meghajtásukért egy elektromos asszinkron motor fogja ellátni, ami 160 kilométer/órás végsebességet biztosít. A tervezést és az összeállítást az Alstom Transport németországi, Salzgitter-ben található üzeme végzi, az ONIX vontatási rendszer pedig Franciaországban, Tarbes-ben és Belgiumban, Charleroi-ban készül majd. A motorvonatokat 2012-ben szállítja le a gyártó.

A közlekedéssel kapcsolatos felmérések szerint a Svédországban üzemelő Coradia Nordic motorvonatok magasan vezetik a népszerűségi listát az utasok körében” – nyilatkozta Lars Kleppe, az Alstom Tranport északi- és balti-országokért felelős igazgatója. – „Az Alstom Transport eddig 71 motorvonatot szállított a Storstockholms Lokaltrafik, a stockholmi tömegközlekedési vállalat számára és összesen 162 Coradia Nordic vonatot értékesített svéd közlekedési vállaltoknak.” –tette hozzá az igazgató.

Az Alstom Transport modern, regionális elővárosi vonatai már a cég környezetvédelmi stratégiájának részét képezik, így a tervezők kiemelt figyelmet biztosítottak a fenntarthatóságnak. A Coradia Nordic vonatok tervezésénél a használat közbeni gyorsítás és lassítás optimalizált energia felhasználása mellett több évtizeddel előre gondolkodtak: a vonatok 98 százalékban újrahasznosítható anyagból készülnek, így mikor egyszer leselejtezik őket, értékes másodnyersanyagot jelentenek majd az iparnak és nem terhelik környezetünket.

forrás:  Világgazdaság Online

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes