Újra kell tárgyalni a légi utasok adatainak átadásáról szóló megállapodást Washingtonnal

 

Újra kell tárgyalni azokat a megállapodásokat, amelyek értelmében kiadnák EU-s légi utasok személyi adatait EU-n kívül országok hatóságainak. Ez következik azokból az alapelvekből, amelyeket a héten fogadott el az Európai Bizottság.

 

 

 

A Bizottság kidolgozta azt a stratégiát, amelyen minden kétoldalú megállapodásnak alapulnia kell ebben a kérdésben. E stratégia szerint az adatszolgáltatásnak nemcsak a terrorizmus elleni fellépést kell szolgálnia, de egyidejűleg tiszteletben kell tartania az uniós adatvédelmi előírásokat is.
Az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után kezdte megkövetelni a légi utasok bizonyos személyi adatait az indulási ország hatóságaitól. Erről az EU már megállapodást kötött az Egyesült Államokkal, Kanadával és Ausztráliával. Ezeket a megállapodásokat most újra kell tárgyalni, bár az Egyesült Államokkal és az Ausztráliával kötött megállapodást ideiglenesen már alkalmazzák is.

A szerződések szabályos életbe lépéséhez szükség van az Európai Parlament beleegyezésére is. Májusban az EP elhalasztotta a szerződésekről való szavazást, és felkérte a Bizottságot, hogy dolgozzon ki általános alapelveket, amelyek minden majdani szerződésre vonatkoznak ebben a kérdésben.
Az EP-ben a képviselők egy része hevesen ellenzi ezeket a megállapodásokat, mert úgy véli, hogy azok nem garantálják a légi utasok adatainak védelmét.

Forrás: euvonal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes