Jobb időkre várnak a fejlesztők

Mucsi György, a WING Zrt. ipari és kereskedelmi fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettesével beszélgetett a raktaram.hu, aki beszámolt nekünk a piaci tapasztalatairól és a vállalat terveiről.

Mit tapasztalnak, milyen ma a bérlő és bérbeadó viszonya a piacon? Mennyire rugalmasak ma a fejlesztők, milyen „áldozatokat” hajlandóak hozni a potenciális bérlőkért?

Vitathatatlanul kevesebb a bérlői igény és kialakult egy 20% feletti üresedési ráta. Azonban ez nem egyformán érinti a különböző budapesti és főváros-környéki régiókat, sem az egyes fejlesztőket – azok fejlesztési, illetve expanziós stratégiájuktól függően. A rugalmasság, és az áldozatok nem feltétlenül azonos jelentéssel bírnak. A rugalmasság a válságot megelőzően is abszolút versenyelőnynek számított egy bérlőjelölt megszerzésében. Ez nem feltétlenül nagyobb anyagi hozzájárulásokat feltételezett a bérbeadói oldalról, hanem jellemzően inkább tudást, szakértelmet, és hosszútávon kölcsönösen gyümölcsöző megoldásokat. Ma az „áldozatok„ – értem alatta elsősorban az alacsonyabb bérleti díjakat, adott esetben nagyobb kiépítési hozzájárulásokat – kikényszerítője alapvetően az adott park kihasználtsága.

Mi a véleményük a válságnak az ipari ingatlan szektorra gyakorolt hatásáról? Merre tart a piac?

A termelés alacsonyabb volumene, a fogyasztás mérsékelt szintje mára maga után vonta a raktárkapacitások csökkenését. Ma gyakorlatilag nem beszélhetünk spekulatív fejlesztésekről, hanem csaknem kizárólag az ún. built-to-suit (BTS) fejlesztések irányába mozdulnak a fejlesztők, vagyis egyénre szabott megoldásokat kínálnak már a tervezési szakasztól. Ugyanakkor piaci fellendülés esetén az ingatlanfejlesztési szegmenseken belül, az ipari szegmens tud a leggyorsabban, és a legrugalmasabban reagálni a megvalósítás tekintetében. Potenciális fejlesztési területek, előkészített koncepciótervek, sőt építési engedélyek állnak rendelkezésre számos fejlesztőnél, akik csak a jobb időkre várnak.

Mit jelent ez a WING Zrt. ipari divízióját tekintve?

Budapest észak-keleti régiójában az EGBP a legnagyobb ilyen típusú fejlesztés amely a tavalyi évet is 96 %-os bérbeadottság mellett teljesítette, de mint általában a nagy ipari, logisztikai parkokról elmondható mi sem indítottunk spekulatív alapon fejlesztést. Jóval eseménydúsabb évet tudhatunk magunk mögött a city-logisztika területén, ahol is el tudtuk indítani és át tudtuk adni a Dél-pesti Üzleti Park második fázisát, így mostanra 30.000 m2 iroda és raktár terület áll, 90% -ot meghaladó bérbeadottsággal.

Ezek szerint népszerű a city logisztikai parkjuk. Terveznek további építkezést a Dél-pesti Üzleti Park-ban? És ha igen, milyen ütemezéssel?

Még az idén tervezzük elindítani a befejező ütemet, melynek lezárásával a park teljes kiépítettségekor eléri a 45.000 m2-t. Jelenleg több bérlőjelölttel is folytatunk biztató tárgyalásokat a fejlesztés alatt álló épületekre, és elmondhatjuk, hogy továbbra is igen népszerű az általunk kínált koncepció a piacon. A park általunk tapasztalt vitathatatlan erőssége a spekulatív és BTS igények sajátos összhangja.

Nemrég építőipari Nívódíjat kapott az East Gate Business Parkban található Philip Morris irodaház. Minek köszönhető a sikert?

Igen, a magas színvonalú megvalósítás elismeréseként a legrangosabb hazai szakmai kitüntetésben, Építőipari Nívódíjban részesült a Philip Morris irodaház épülete.  Büszkék vagyunk arra, hogy a WING és leányvállalat együtt, a cégcsoport szinergiák kiaknázásával, képesek olyan funkcionális és építészeti minőséget létrehozni, ami megfelel a legmagasabb szintű elvárásoknak is. Ez is bizonyítéka annak, hogy ez az új üzleti park koncepció a valóságban is működőképes, hiszen nem egy cég választotta az EGBP-t cégközpontjának, itt egyesítve az irodai, raktári (adott esetben gyártási, termelési) funkciókat.

Milyen terveik vannak 2010-re?

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a WING már a válságot megelőzően is jelentős hangsúlyt fektetett a BTS típusú igények kiszolgálására, és mára a piacon egyedülálló gyakorlatra és tudáselőnyre tettünk szert. Tapasztalataink és lehetőségeink alapján képesek vagyunk maximálisan rugalmas, komplex megoldásokat kínálni. Ezt kihasználva, a leendő partnerek hasznára, szeretnénk minél több ilyen típusú egyénre szabott megoldást megvalósítani, mind az üzleti parkunkban, mind a city-logisztika központunkban, és egyúttal tovább erősíteni piaci pozíciónkat ezen a téren.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes