Éjjellátó infrakamera autóvezetőknek

Éjjellátó infrakamera segítheti az éjszakai autóvezetést, miután német kutatóknak is sikerül kifejleszteniük egy olcsó, szobahőmérsékleten is működő infraszenzort.

image

A sötétből hirtelen előbukkanó gyalogosok és állatok érzékelésére alkalmas infravörös kamerákat korábban azért nem alkalmazták az autóiparban, mert az ilyen kamerák többségénél a szenzor folyamatos hűtésére van szükség. A szobahőmérsékleten is megbízható, pontos képet alkotó kamerák technológiája fölötti jogok többségével az amerikai Védelmi Minisztérium rendelkezik, így az ilyen eszközök megjelenése korábban gyakorlatilag kizárt volt az európai piacokon. A német Fraunhofer intézet kutatói azonban szintén kifejlesztettek egy szobahőmérsékleten működő szenzort (Infrared Focal Plane Array, IRFPA), amely már az európai felhasználók számára is elérhető lesz.

Az eddig elvégzett tesztek bizakodásra adnak okot, ugyanis a szenzorral készült felvételek, tiszták és jól láthatók. Az IRFPA abban különbözik a hagyományos infrakamerákban használt érzékelőktől, az úgynevezett mikrobolométerektől, hogy a céltárgyból érkező hősugárzást nem kell analóg jellé alakítani, hanem közvetlenül konvertálják digitális információvá. Ezzel a technológiával pedig elhagyhatják a szenzor hűtését, ezáltal sokkal könnyebb, és az elemek élettartamát is jelentősen növelő hordozható infrakamerákat lehet létrehozni – magyarázta Dirk Weiler az IRFPA fejlesztésével foglalkozó kutatócsoport vezetője. Szakemberek szerint az új eszköz például a tűzoltók munkáját is segítheti, amikor füsttel teli helységekben kutatnak túlélők után – olvasható a Science Daily tudományos szakportál beszámolójában.

Forrás: muszakiforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes