Jelentősen nőtt az új állások száma

A munkáltatók márciusban 39 500 új álláslehetőséget jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, csaknem 44 százalékkal többet mint februárban, miközben több mint 2 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt márciusi munkaerőpiaci adatokból.

A bejelentett új állások számának márciusi növekedésében szerepet játszott az újabb támogatott közmunka- és közcélú munka-programok létszámigényének emelkedése, de nem elhanyagolható a nem támogatott álláshelyek számának növekedése sem. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor több mint 3 százalékkal kevesebb új álláslehetőséget jelentettek be a harmadik hónapban. Februárral összevetve a támogatott álláshelyek 64,2 százalékos, a nem támogatott álláshelyek esetében pedig 20,1 százalékos növekedés következett be.

Az ÁFSZ adatai szerint az  Út a munkához” program keretében 9907 munkavállaló részére kínáltak közcélú foglalkoztatási lehetőséget. A hónapban összesen 57 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 10,9 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 10,3 százalékos növekedést mutatott. A márciusi zárónapig összesen 25 400 állás maradt betöltetlen.

A nyilvántartott álláskeresők száma a márciusi zárónapon 644 162 fő volt, 14 815-tel – 2,2 százalékkal – kevesebb, mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 14,2 százalékos volt. A szezonálisan kiigazított adatok szerint 602 500 nyilvántartott álláskereső volt márciusban. A szezonálisan kiigazított idősor azt jelzi, hogy márciusban is jelentős, szezonális jellegű többlet munkaerő-kínálat volt kimutatható, ugyanakkor a szezonális ágazatokban mér nőtt a foglalkoztatottak száma.

A pályakezdő álláskeresők száma 1,4 százalékkal csökkent márciusban februárhoz képest, arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,3 százalék. A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya márciusban 14,7 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 9,6 százalék volt. Márciusban mindkét relatív mutató esetében megtört a hónapok óta tartó növekvő tendencia.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta Központi Statisztikai Hivatal által publikált legfrissebb adata 11,4 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2009. december-2010. februárra, a 15–74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték az egy hónappal korábban publikált adathoz képest 0,6 százalékpontos növekedést mutat és 2,6 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

2010. márciusban 26 cég, összesen 1.312 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest 49 fővel, csaknem 4 százalékkal nőtt a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009. márciusi bejelentések létszámtartalmához képest azonban jelentős, 77,4 százalékos csökkenést regisztráltak – derül ki az ÁFSZ adataiból.

 

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes