Jelenleg hatvannyolc külföldi beruházásról egyeztetnek

Ugyan a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, nemzetgazdasági beruházásokról szóló adataiból nem látszik, hogy a befektetők élénkülő érdeklődést mutatnának Magyarország iránt, hiszen az első fél évben az előző év azonos időszakához képest – értékben – négy százalékkal kevesebb fejlesztés valósult meg, a jövő már nem annyira sötét, mint a gazdasági válság derekán volt.

– A termelő beruházások esetében hullámszerűen növekvő érdeklődést tapasztalunk – mondta lapunknak Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke.

A szervezet jelenleg 68 befektetésről folytat kezdeti, vagy már végső fázisban lévő tárgyalásokat, ami ötödével több, mint amennyi egy évvel ezelőtt a hivatal látókörébe került. Teoretikusan ugyan, de azt lehet mondani, hogy a Magyarország iránt érdeklődő befektetők 6,44milliárd euró értékű lehetséges fejlesztésről gondolkoznak, amely közvetlenül 25 ezer, közvetve 65 ezer új állást jelentene.

A valóság azonban sokszor felülírja a terveket, és igazság szerint akár évek is eltelhetnek egy-egy projekt megálmodása és megvalósítása között. Ebben az évben például mindösszesen négy beruházás jutott el az alapkőletételig, ezek is olyanok, amelyekről még a gazdasági válság kitörése előtt kezdődtek a tárgyalások. A befutók között van a győri Audi és a kecskemétiMercedes, amelyek összesen 1,7 milliárd eurót fektetnek be, illetve közvetlenül mintegy háromezer munkahelyet teremtenek. Makón a svájci Givaudan hoz létre íz- és illatanyaggyártó gyárat, a 130 millió eurós befektetés 360 új állást jelent, illetve itt kell említeni a Samsung tatabányai műanyag granulátum feldolgozásával foglalkozó gyárát is, amely 80 munkahelyet ad a környéknek. Aláírt szerződés van a játékgyártó Legóval a nyíregyházi gyár bővítéséről, illetve a Jabillal, melynek értelmében a cég 23 millió eurós beruházással további 670 embernek admajdmunkát tiszaújvárosi üzemében.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes