Javuló üzleti környezet

Hat helyet előrelépve, hazánk a 46. helyezést ért el a Világbank Doing Business 2011 című felmérésén. Ezzel együtt külön kiemelendő, hogy az üzleti környezet tekintetében felkerültünk a pozitív 10-es listára, így a legtöbbet javuló gazdaságok között helyezkedünk el.

z üzleti környezetet kilenc szempont alapján vizsgáló felmérés szerint Magyarország leginkább az ingatlanbejegyzés területén javult a tavalyi felmérés óta, ezen a területen hazánk 19 helyet javítva a 41. helyezést érte el. Szintén javítottunk az adórendszer területén, ahol kilenc helyezést léptünk előre, igaz, így is csupán a 109. helyezésig jutottunk a 183 vizsgált gazdaság között. A 2011-es felmérésben szereplő adatok a 2010. június 1-jei állapotokat tükrözik.

Kismértékben javult a helyzet az új vállalkozások elindításának területén is, három területen pedig (az építési engedélyek megszerzésénél, a külkereskedelemben és a szerződések betartatásánál) nem történt változás a Világbank szerint. A szervezet munkatársai viszont kisebb visszalépést tapasztaltak a nálunk működő vállalkozások felszámolásánál (itt négy helyet estünk vissza), a hitelhez jutásnál (ezen a területen két helyet visszalépve a 32-ek vagyunk), illetve a befektetések védelmében (itt egy helyet csúsztunk hátra és majdnem sereghajtók vagyunk a 120. helyen).


Összességében hat helyet javítottunk az üzleti környezetet vizsgáló felmérésben, így a tavalyi 52-ikről feljöttünk a 46. helyre. A listán – amelynek első három helyén Szingapúr, Hongkong és Új-Zéland áll – a kelet-európai országok közül megelőz minket Észtország (17.), Litvánia (23.), Lettország (24.), Macedónia (38.), Szlovákia (41.) és Szlovénia is (42.), ám magunk mögé utasítottuk Bulgáriát (51.), Romániát (56.), Csehországot (63.) és Lengyelországot is (70.).

A jelentésben a Világbank idén is felállított egy 10-es toplistát azokról az országokról, amelyek a legutóbbi felmérés óta a legtöbbet javítottak üzleti környezetükön és a vizsgált kilenc szempontból legalább három esetében reformokat vezettek be. Az idei listára nyolcadikként felkerült Magyarország is, amely a jelentés készítői szerint négy területen is (építési engedélyek kezelése, ingatlan bejegyzése, adózás és a vállalkozások felszámolása) kedvező változásokat vezetett be. A toplistát Kazahsztán vezeti, amelyet Ruanda, Peru, Vietnam, Zöld-foki szigetek, Tádzsikisztán, Zambia, Magyarország, Grenada és Brunei követ.

Szintén kiemeli Magyarországot a világbanki jelentés a vállalkozások elindításának tekintetében – legalábbis ami annak gyorsaságát illeti. A felmérés szerint hazánkban ugyanis átlagosan négy napot vesz igénybe egy vállalkozás elindítása, ezzel ebben a kategóriában is a legjobb tíz ország közé kerültünk (a listát itt Új-Zéland vezeti).

Ezen kívül szintén a legjobbak között vagyunk az építési engedélyek kezelésében – közelebbről az engedélyek beszerzésének költségeiben, amelyek a jelentés szerint nálunk átlagosan az ország egy főre jutó gazdasági bevételeinek 9,8 százalékát teszik ki. Ezzel a kilencedikek vagyunk ezen a területen, az első Katar (itt ugyanezek a költségek a fenti összeg mindössze 0,8 százalékára rúgnak).

Emellett az ingatlanok bejegyzésében, a vállalkozás felszámolásában, illetve az adórendszer tekintetében is a legjobbak közé kerültünk (utóbbinál az adónemek összevonását, illetve a járulékok és a munkaerőre eső egyéb terhek csökkentését emelte ki nálunk a jelentés).

forrás: ingatlanhirek.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes