Újabb uniós pályázatok magyar kkv-knak

Jelentős pályázati lehetőségek nyíltak meg az Európai Unió kutatás-fejlesztési, innovációs pályázatain a magyar kis- és középvállalkozások számára (kkv) is – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH).

Az EU 7. kutatási keretprogramjában a kifejezetten kis- és középvállalkozások javára végzett kutatásokra 2010-ben 204 millió euró a pályázati keret. Az EU célja támogatni az európai kkv-k innovációs kapacitásának és az új technológiákon alapuló termékek, piacok fejlesztését, segítve őket a kutatás kiszervezésében, a kutatási eredmények jobb kihasználásában és a technológiai know-how megszerzésében.

Az NKTH közlése szerint ugyancsak a 7. kutatási keretprogramban a humánerőforrást előtérbe helyező Emberek Program alprogramja leginkább a kkv-k részvételét támogatja. A magán szektor intézményei, az ipari vállalatok valamint a közfinanszírozású egyetemek közötti partnerség támogatására 80 millió euró, a vállalatok és kutatóintézetek közös kutatói alapképzésére 318,41 millió euró áll rendelkezésre az idén.

Az Eureka programban lehetőség van a magyar vállalatok számára is a piacképességének növelésére, a kutatói és vállalkozói szféra K+F együttműködésére támogatást kérni. Az európai programokban való részvételt segítő magyar pályázati keretösszeg 2007-2010. közötti időszakra 2 milliárd forint, amelyből a 2010. évre rendelkezésre álló forrás 300 millió forint.

Az Eurostars program támogatására a projektjavaslatot benyújtó és ott eredményesen szereplő nemzetközi konzorciumok magyar tagjai jogosultak. Az Eurostars pályázaton szereplő magyar projektek támogatási keretösszege 2008-2013. közötti 750 millió forint, amelyből a 2010. évre rendelkezésre álló forrás 125 millió forint.

Az NKTH összesítése szerint a 7. kutatási keretprogramon belül az Emberek Program két humánpályázaton magyar részvételű pályázatok 2007 óta eddig 3,7 millió euró támogatást nyertek. A kkv-k javára végzett kutatásokra 2007-ben 1,03 millió euró, 2008-ban 1,2 millió euró, 2010-ben 950 ezer euró támogatási igényre adtak be pályázatot magyar pályázók.

Forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes