Újabb parkolókkal bővül az ország legnagyobb P+R beruházása

Újabb 181 P+R parkolóhelyet és 100 B+R kerékpártárolót használhatnak hamarosan azok, akik Sülysáp, Tápiószecső és Albertirsa településekről a vasutat választják utazásukhoz – tájékoztatott a MÁV.

A parkolófejlesztési projekt második ütemében a 120a. vonalon, a sülysápi és tápiószecsői vasútállomások mellett a már eddig elkészült 108 parkolóhely és 60 kerékpártároló bővülhet tovább, míg Albertirsán, a 100a. vonal mentén jelenleg 103 P+R és 50 B+R új parkolóhely létesül.

A Magyar Államvasutak, a Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ) és a három Pest megyei önkormányzat konzorciumai együttműködésével az év végéig készülnek el a vasútállomások közvetlen közelében épülő, mindenki által ingyen igénybe vehető, biztonságos parkolók és kerékpártárolók. Az ingyenes, kamerákkal őrzött P+R parkolóhelyek tovább erősítik a közösségi közlekedés előnyét az egyéni közlekedéssel szemben, hiszen tovább csökkenhet a fővárosba reggelente beáramló személygépkocsik száma, ha a biztonságos és kényelmes P+R parkolóknak köszönhetően még többen ülnek át az elővárosi személyszállító vonatokra.

Sülysápon, Tápiószecsőn és Albertirsán a vasútállomások közvetlen környezetében épülnek a P+R, illetve B+R parkolók, amelyek elsődleges célja, hogy Budapest agglomerációjában erősödjön a közösségi közlekedés. A kényelmes utazás feltételeinek megteremtése, a vasúti szolgáltatási színvonal emelése, új utasok megnyerése, a közlekedési szokások megváltoztatása elsősorban fejlesztésekkel érhető el. Ezt a célt szolgálja a vasútállomások mellett kialakított modern, minden igényt kielégítő, ingyenesen használható, biztonságos parkolók létesítése is. A fejlesztésnek köszönhetően rendeződik az állomásépületek környezete is, hiszen a kamerával megfigyelt területeken közvilágítással ellátott, gyalogos kapcsolatot biztosító parkolók és fedett kerékpártárolók épülnek, de több mint 1400 négyzetméter zöldterületet is kialakítanak a projekt gazdái.

Az elővárosi közlekedés fejlesztését célzó beruházás a Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ), a Magyar Államvasutak (MÁV) és az érintett települési önkormányzatok együttműködésének, valamint az Európai Unió költségtámogatásának köszönhető. A parkolóhely-építés és környezetgondozás a Közép-magyarországi Operatív Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósul meg. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 90%, a 10%-os önrészt az önkormányzatok biztosítják. A beruházás során kialakított parkolóhelyek fenntartását 10 éven keresztül az önkormányzatok vállalták. A 2010 decemberében záruló három projekt összköltsége közel 160 millió forint.
A P+R és B+R parkolók fejlesztését célzó program részeként, 2010 első félévéig a MÁV, a BKSZ és 13 Pest megyei település önkormányzatából álló konzorcium már összesen 834 parkolóhelyet és 540 kerékpártárolót épített a 70., a 100a. és a 120a. számú vasútvonalak mentén: Abonyban, Cegléden, Gyömrőn, Kismaroson, Nagykátán, Pilisen, Sülysápon, Szentmártonkátán, Sződligeten, Tápiószecsőn, Üllőn, Vecsésen és Verőcén.

A P+R és B+R parkolók főbb adatai településenként
Albertirsa

A projekt keretében Albertirsán a vasútállomás mellett 103 férőhelyes P+R parkoló és 50 darab kerékpár befogadására alkalmas fedett B+R kerékpártároló létesül a BKSZ Kft., a MÁV Zrt. és Albertirsa Város Önkormányzatának konzorciumi együttműködésében. A parkoló biztonságát az épülő közvilágítási és a térfigyelő rendszer segíti, a szép környezetet pedig az összesen 602 négyzetméter zöldterület kialakítása biztosítja. Két parkolóhely épül a mozgásukban korlátozottak számára is, amelyek az esélyegyenlőségi kritériumoknak felelnek majd meg. A 2010 decemberében záruló projekt összköltsége 75.045.265 forint.

Sülysáp

A vasútállomás mellett az első ütemben megépült 69 férőhelyes P+R parkoló mellett további 52 P+R parkoló és 40 db fedett B+R kerékpártároló létesül. Itt 460 négyzetméternyi zöldterület szépíti majd a vasútállomás környékét, és két parkolóhely épül a mozgásukban korlátozottak számára. Az évvégén lezáruló projekt összköltsége 35.250.388 forint.

Tápiószecső

Tápiószecsőn a vasútállomás mellett az első ütemben megépült 39 férőhelyes P+R parkoló mellett további 26 P+R parkoló és 10 darab fedett B+R kerékpártároló létesül. A vasútállomásra érkezőket 385 négyzetméter zöldterület fogadja a parkolók mellett. Tápiószecsőn, az esélyegyenlőségi kritériumok szerint, egy parkolóhely épül a mozgásukban korlátozottak számára. A 2010 végén záruló projekt összköltsége 49.310.894 forint.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes