Újabb forrást kap a pályavasút

A költségvetési kereteket figyelembe véve döntött úgy a kormány, hogy a vasúttársaságot a vonatkozó kormányrendelet módosításával 23 milliárd forint költségtérítésben részesíti a bevételekkel nem fedezett pályafenntartási költségei finanszírozására – mondta a Napi Gazdaságnak a fejlesztési tárca a Magyar Közlönyben megjelenteket indokolva.

A döntés elsődleges oka, hogy az idei költségvetés nem tartalmazott a MÁV Zrt. számára költségtérítést a pályavasút üzemeltetéséhez. Az erre szánt forrásmennyiség a megelőző években is jelentősen elmaradt a minimálisan szükségestől, így csak töredékesen fedezte a vasúttársaság kapcsolódó kiadásait.

Hosszú távú megoldást az előkészítés alatt álló pályahálózat-működtetési szerződés véglegesítése, novemberben várható hatályba lépése jelenthet. A MÁV – mint az állami vasúti pálya fenntartója – várhatóan egy közszolgáltatási szerződést köt az állammal, s ebben határozzák meg a finanszírozás részleteit, s a MÁV csak akkor kaphatja meg az államtól a saját bevételeivel nem fedezett költségtérítést, ha mindenben megfelel a megállapodásban megfogalmazott kritériumoknak. A vasúttársaság kötelezettsége a 7600 kilométernyi sínhálózat, köztük az uniós forrásból felújított pályák színvonalának a fenntartása is. Ezt nem fedezik a bevételei.

forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes