Újabb BA-sztrájk szombattól, budapesti járattörlésekkel

Újabb, ezúttal négynapos sztrájkba kezdenek szombattól a British Airways (BA) légitársaság utaskísérői. A cég törölt járatai között több budapesti is van.

A BA 13 ezer légi utaskísérőjéből 12 ezret képviselő Unite szakszervezet szombaton nulla órától hirdette meg az egy héten belüli második munkabeszüntetést, amely a tervek szerint kedd éjfélig tart. A sztrájksorozat bér-, létszám- és munkaszervezési viták miatt kezdődött.

A cég légi kiszolgáló személyzete a múlt hétvégén is három napig sztrájkolt, bár a BA szerint a járatok kétharmada elindult a sztrájk alatt, mivel sokan mégis felvették a munkát, és a társaság számos más cégtől repülőgépeket bérelt a sztrájkidőszakra, személyzettel együtt.

A British Airways szombatonként két, más napokon három járatot közlekedtet a londoni Heathrow repülőtérről Budapestre. A pénteken közölt sztrájkmenetrend szerint ezek közül szombattól hétfőig napi egy közlekedik majd, keddre azonban mindhármat törölte a légitársaság.

A sztrájkidőszakban közlekedő budapesti járatokat a brit Titan Airways üzemelteti a BA nevében, Boeing 757-es repülőgépekkel. A cég charterjáratok közlekedtetésére, valamint más légitársaságoknak nyújtandó ideiglenes kapacitásbővítésre szakosodott.

Kevés remény mutatkozik arra, hogy a British Airways utaskísérőinek újabb sztrájkjának kezdete előtt megállapodás szülessék a cégvezetés és a szakszervezet között.

Willie Walsh, a BA vezérigazgatója pénteken, a BBC televízió délelőtti politikai magazinműsorában kijelentette: a társaság a maga részéről már nem készül újabb tárgyalásokra az érdekképviselettel.

A vita még tovább is mélyült, mivel a Unite most már azt is követeli, hogy a BA állítsa vissza a sztrájkolóktól véglegesen megvont jelentős kedvezményeket, ám Walsh ezt határozottan elvetette.

A minden BA-alkalmazottat megillető kedvezmények közé tartozik, hogy a munkatársak, valamint közvetlen családtagjaik – az alkalmazott hat hónapi munkaviszonya után – a teljes ár tíz százalékáért utazhatnak a British Airways bármelyik járatán, öt év munkaviszony után pedig évi egy, húsz év után évi két ingyenjegy jár bárhová a világon.

Mindez azonban nem része a munkaszerződéseknek, és a BA előre figyelmeztette utaskísérőit, hogy ha sztrájkolnak, véglegesen elveszítik minden kedvezményüket.

Walsh a pénteki BBC-műsorban közölte, hogy ebben "nincs kompromisszum", aki a múlt hétvégén sztrájkolt, vagy részt vesz az újabb sztrájkban, többé nem veheti igénybe az utazási kiváltságokat.

A munkajogi viszály előzményeként a súlyos anyagi gondokkal küszködő British Airways vezetése tavaly novemberben két évre befagyasztotta az utaskísérők bérét, háromezret közülük részmunkaidős foglalkoztatásra helyezett át, és csökkentette a hosszú távú járatok légi kiszolgáló személyzetének létszámát.

A szakszervezet szerint a cég ezzel munkaszerződéseket sértő módosításokat kényszerített az utaskísérői állományra, előzetes konzultáció nélkül.

A British Airways vezetése azután kezdett drasztikus takarékossági programba, hogy a társaság eddigi legrosszabb üzleti félévét zárta tavaly szeptemberben: adózás előtti vesztesége 292 millió font (90 milliárd forint) volt. Ez azt jelenti, hogy a BA percenként több mint ezer font veszteséggel működött.

A decemberrel zárult negyedévről további 50 millió font adó előtti veszteséget jelentett a cég.

MTI

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes