Új kormányrendelet a K+F-ről

A hazai költségvetési forrásokból finanszírozott K+F és innovációs programok pályázati eljárásrendjeit egységesítő rendeletet fogadott el a Kormány, mely 2010. június 1-én lép hatályba.

A kormányrendelet alapvető célja, hogy a mai gyakorlatot meghatározó jogszabályok számát csökkentve, egy rendeletben, pontosabb és egyértelmű – a legjobb uniós gyakorlathoz közel álló – szabályokkal határozza meg a hazai közfinanszírozású programok pályázati támogatásának kereteit.

A változás főbb elemei:

- A pályáztató tevékenység időkorlátok közé szorítása, a bíráló bizottságok ügyrendjének nyilvánossá tétele, a panaszkezelés szabályozása.

- Átláthatóbb, gyorsabb pályázatkezelés: a mérföldköves finanszírozás és elszámolás, gördülő előleg, nyilatkozati elszámolás, valamint a beszámolók benyújtására és elfogadására vonatkozó 60 napos határidők meghatározásán túl, bizonyos támogatásfajtákra (ösztöndíj, díj) és költségtípusokra (rezsi) egyszerűbb elszámolást vezet be az átalány meghatározással.

- A hazai K+F+I programok pályáztatási gyakorlata egységessé válik. Az EU keretprogramjaiban alkalmazott eljárási szabályok közül néhány szabály beépült a rendeletbe (tárgyalásos bírálat és szerződéskötés, átalány bevezetése, panaszkezelés).

- A költségvetési szervek inkasszó mentessége az adminisztratív terhek csökkentése érdekében. A fejezetet irányító szerv bevonásával a szabálytalanul felhasznált támogatás visszautalása beszedési megbízás nélkül is biztosítható.

(www.innovacio.hu)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes