Új irányokat követve

Világszerte egyre nagyobb teret hódítanak a megújuló energia előállítására irányuló beruházások, melyek fontossága az elkövetkező években várhatóan csak fokozódik. A SPAR Magyarország Kft. legújabb üllői logisztikai központjának kivitelezésénél is a környezetvédelem játszott szerepet…

Új irányokat követve

A beruházásról Csönge Norbert, logisztikai vezetőt kérdeztük.


Miért volt szükség a bicskei raktárbázis mellett egy újabb logisztikai központ létesítésére, és miért pont Üllőre esett a választás? Mennyire játszott szerepet a megvalósításban a Plus diszkontlánc felvásárlása?

A kérdés találó. A SPAR Magyarország Kft. ugyanis 2008-ban vette át a Magyarországon működő Plus hálózat 177 üzletét, 2009 januárjában, pedig elkezdődött ezen üzletek több ütemben történő átalakítása SPAR szupermarketekké. Egyrészről ez a folyamat, másrészről pedig a 2000 óta végrehajtott erőteljes expanzió (2009 végén a SPAR Magyarország Kft. összesen 398 egységet üzemeltetett országosan) hatására a meglévő logisztikai kapacitásaink határát 2007-ben elértük, és mivel a meglévő logisztikai központ bővítésének lehetősége korlátozott volt, így új raktár építése mellett döntöttünk – mondta Csönge Norbert. A bolthálózat elhelyezkedését és a tervezett közúthálózat-fejlesztéseket figyelembe véve Üllőre esett a választás. Itt emelném ki, hogy a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. működési területének egészére jellemző a környezettudatosság, ez a cég alapfilozófiájának része.  Ennek tükrében a 47.000 m2-es üllői logisztikai központ tervezésénél, kivitelezésénél is a környezetvédelem játszott kiemelt szerepet, hogy az elhelyezkedésből és üzemeltetésből adódó környezeti terhelés a lehető legalacsonyabb legyen.

Kérem, részletezze, melyek azok az alternatív energiaforrások, amelyek hozzájárulnak a környezettudatosság jegyében született SPAR logisztikai központ működéséhez?

Nos, mivel a 47 000 m2 alapterületű raktár kb. 32%-a hűtött terület, az ipari hűtéshez és fűtéshez szükséges energia teszi ki a logisztikai központ energiafelhasználásának 97%-át. A megvalósított környezetbarát energiakoncepcióban az alternatív energiaforrást a természetből nyert rétegvíz jelenti. A rétegvízből kinyert hűtő- és fűtőenergiát, valamint a technológiai hűtés hulladék hőjét hőcserélők és hőszivattyúk segítségével hasznosítja az épületgépészeti rendszer.

Az így előállított energia felhasználásával oldják meg több raktárrész –  pl. mélyhűtő raktár, baromfi raktár, zöldség-gyümölcs raktár, frissáru raktár – ipari hűtését, az épület fűtését, klimatizálását, valamint az ott dolgozó 700 munkavállaló használati melegvíz ellátását. A rétegvíz a teljesen zárt rendszerű hasznosítást követően, összetételében változatlanul, szennyezettség nélkül, nyelető kutakon keresztül visszajut a talaj ugyanazon rétegébe, ahonnan kitermelésre került. A „zöld raktár” energiaigénye – egy hagyományos rendszerű létesítményhez képest, 40%-kal alacsonyabb.

Az épületben a világítási rendszer kialakításánál is az energiatakarékosság volt a cél. Lehetőség van a fényforrások 30, 60 illetve 100%-os üzemeltetésére, így a megfelelő világítási százalék beállításával is energia spórolható meg. A raktár bizonyos részein felülvilágítós ablakok kerültek beépítésre, itt a természetes világítás az év nagy részében elegendő fényt biztosít.

További előnyök között említeném, hogy az üllői logisztikai központ megépülésével lehetőség nyílt az optimálisabb útvonaltervezésre és ez által a környezeti ártalmak csökkentésére is. A SPAR teherautó flottája alacsony károsanyag-kibocsátású motorokkal van felszerelve, amely 2009-ben 26 új korszerű járműszerelvénnyel bővült. A folyamatok javításához elengedhetetlenül szükséges a munkavállalók rendszeres oktatása, képzése. A tehergépjármű-vezetők környezettudatosságra, üzemanyag-takarékosságra irányuló vezetési tréningeken vesznek részt.

Az épületben alkalmazott környezetbarát megoldások a jövőben további alternatív energiaforrásokkal, napelemes rendszerekkel bővíthetők – jegyezte meg Csönge Norbert.
A SPAR célkitűzései között szerepel, hogy 2010-ben és 2011-ben a környezetterhelés csökkentése érdekében hatékony és jövőbe mutató megoldásokat vezet be a hulladékkezelés területén is.

Összefoglalva, melyek a beruházás környezetkímélő megoldásainak fontosabb (számszerűsíthető) eredményei?

•    2009-ben több mint 3 millió tehergépkocsi-kilométerrel csökkent az áruszállításhoz felhasznált futásteljesítmény (köszönhetően a 2. SPAR raktár -  Üllő – megépülésének)
•    az üzemanyag-takarékossági program során 250 ezer liter gázolaj megtakarítása 2009-ben
•    a SPAR raktár hűtése-fűtése fosszilis energiaforrás felhasználása nélkül valósul meg, így direkt módon az épületből nem történik káros CO2 kibocsátás – nullával egyenl
•    az épület energiaigénye – egy hagyományos rendszerű létesítményhez képest – 40%-kal alacsonyabb a gépcsoportok villamos teljesítményfelvétele kb. 40%-kal kevesebb
Tudomásom szerint 2 díjat is magáénak tudhat az új logisztikai központ. Milyen helyezéseket értek el?

Az egyik esetben a raktár energiakoncepcióját az osztrák állam Consulting 2009 Díjára jelölték, Környezet és energia’ kategóriában, illetve 2010. március 26-án  a XVIII. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága elismerésben részesítette a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.-t, a 2009-ben megvalósított „SPAR Logisztikai központ Üllő – Energiakoncepció" c. jelentős innovációért.

 

Forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes