Új géptípus Ferihegyen: Antonov AN-148 – fotó

Új repülőgéptípus szállt le április 1-jén a Ferihegyi repülőtéren: a vadonatúj Antonov AN-148-100B típusú sugárhajtású géppel az ukrán AeroSvit légitársaság indított Budapest és Kijev közötti menetrendszerinti járatot − közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport.

A vállszárnyas, 68 személyes ukrán konstrukciójú gép a kijevi Aviant gyár és az orosz Voronyezsi Repülőgépgyár közös terméke − olvasható a Budapest Airport közleményében. A gépet elsősorban rövid- és középtávú járatok kiszolgálására tervezték, méghozzá a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szigorú környezetvédelmi (zaj- és károsanyag-kibocsátás) normáinak megfelelően.

Az An-148-as legnagyobb sebessége 870 km/h, a legnagyobb felszállótömege 42 tonna, legnagyobb hatótávolsága pedig teljes terheléssel 3500 kilométer. A gépnek 1900 méteres pályahosszra van szüksége a legnagyobb terheléssel végrehajtott felszálláshoz.

Az első járat az ukrán kapitány elmondása szerint eseménytelenül zajlott, a gép egy óra húsz perc alatt teljesítette a Kijev-Budapest útvonalat. Egyedül a ferihegyi 31 R jelű (kettes) futópályára történő leszállás előtt lehetett némi turbulenciát tapasztalni, de az új gép amúgy nagyszerűen viselkedett a levegőben és a földön egyaránt − idézik a közleményben.

Az első An-148-as 2004. december 17-én emelkedett a levegőbe, ukrán belföldi járatokon 2009. június 2-án állt először forgalomba. Az első nemzetközi járatot az ukrán Odessza és az orosz főváros seremetyevói repülőtere között teljesítette 2009. december 13-án. Az AN-148-as azóta megfordult Varsóban, és 2010 áprilisától gyakori vendég lesz a Ferihegyi repülőtér 2-es terminálján is − írja a Budapest Airport.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes