Új globális stratégia készül

Az innováció az egyik kulcsa a világgazdaság jövőben fenntartható növekedésének – vallják a világ vezető ipari országait tömörítő OECD tagállamai. Nem véletlen, hogy a szervezet idei miniszteri csúcsértekezletével egy időben kétnapos fórumot tartanak az innováció, a munkahelyteremtés és a zöldgazdaság témakörében. Az alkalmat kihasználva kerül az OECD legmagasabb fóruma, a Miniszterek Tanácsa elé a szervezet két új stratégiája: az innovációval, illetve a zöldnövekedéssel kapcsolatos.

Ahhoz, hogy sikerüljön átállni egy újfajta gondolkodásmódra, számos feltételnek kell teljesülnie. Ennek érdekében az új stratégiában egy sor szabályozói megoldás szerepel majd, valamint a k+f szférának és az e célt szolgáló oktatásnak szánt pénzügyi támogatási forma, továbbá olyan intézkedések, mint az adókedvezmények, illetve bírságok.

Ahhoz azonban, hogy megfelelő eszközrendszert dolgozzanak ki a stratégiában, szükség van a minél szélesebb körű párbeszédre, konzultációra az üzleti szférával, a civil társadalommal, a szakszervezetekkel és a tudományos körökkel. Emellett támaszkodni kell a már a gyakorlatban bizonyított példákra – hívja fel a figyelmet az OECD. Mindez a válság fényében különösen aktuális, hiszen általános tapasztalat, hogy recesszió idején a k+f+i költségeket fogják vissza az elsők között. Az OECD előzetes adatai szerint az üzleti szféra pontosan ezt tette az elmúlt másfél évben. A New York-i tőzsdén jegyzett cégek például 7 százalékkal költöttek kevesebbet erre a célra 2009 első negyedében, mint egy évvel korábban, igaz, a következő negyedben a mérséklődés némileg kisebb volt. Ez komoly érvágás a k+f+i tevékenységnek, hiszen az üzleti szféra adja finanszírozásának mintegy kétharmadát az OECD országainak zömében. De nemcsak a technológiai, hanem az egyéb innovációs tevékenységek is megsínylik a válságot, illetve a ciklikusságot – derül ki az OECD múlt év végi publikációjából (tudományos, technológiai és ipari eredményjelző tábla). Például a védjegybejegyzések is jelentősen visszaestek, 2008-ban 20 százalékkal, s a zuhanás tavaly is folytatódott.

Forrás: VG

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes