Új csillag a buszgyártásban

title Hat év után újra magyar piacra gyártott autóbuszt a North-American Bus Industries, ismertebb nevén a NABI. A Sirius fantázianevet viselő autóbusz egy korábbi termék nyolc hónapig tartó áttervezésével született meg; a nemrégiben elkészült prototípust Kaposvár önkormányzata meg is vásárolta.

Több az egyben – így lehetne legtalálóbban jellemezni az új, valamivel kevesebb mint tizenhárom méteres, száztíz utast befogadni képes járművet: a NABI Siriust. Azonos alapokból kiindulva ugyanis (és itt könnyedén a Transformers juthat az ember eszébe) szóló vagy csuklós autóbuszt, de trolibuszt is lehet alkotni, tetszőleges üzemmóddal, amelybe a gáz- és a hidrogénhajtás is belefér, s természetesen választhat a megrendelő a városi és távolsági kivitel között.
A magyar autóbuszhelyzet mindenki előtt ismert; a járművek körülbelül egyharmada a húszéves életkort is meghaladta, több mint fele pedig már elérte az első ikszet. Ezért is üdvözlendő a magyar autóbuszgyártás lassú feléledése. A társaság kaposvári gyárában hat év után ismét hazai piacra készült autóbusz, amelyet a NABI magyarországi igazgatója adott át Szita Károly polgármesternek. A megvásárolt prototípus háromnegyedrészt magyar alkotóelemeket tartalmaz, és károsanyag-kibocsátás terén rendkívül szigorú környezetvédelmi előírásoknak felel meg.
A prototípust (negyvenkilencmillió forint kifizetése után) átvevő városvezető büszkeségét fejezte ki, és elkötelezettségének adott hangot az átadási ünnepségen, továbbá bejelentette, hogy a sorozatgyártás is a kaposvári üzemben fog zajlani. Ez az intézmény hazánk legmodernebbjévé küzdötte fel magát nyolc év alatt, s ma csaknem 210 dolgozó munkahelyét biztosítja.

 

Forrás: iho.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes