Iparipark-fejlesztési programot szorgalmaz az IPE

A magyar ipari parkok fejlődésére is kedvezően hatna, ha az Európai Unió az EU 2020 stratégia részeként programot fogadna el az ipar, tudományos és az innovációs parkok fejlesztésére – mondta Tóth János, az Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesület (IPE) elnöke az MTI-nek.

Iparipark-fejlesztési programot szorgalmaz az IPE

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGBSZ) ipari szerkezetváltási tanácsa Tóth János előterjesztésében úgy határozott, hogy európai szintű átfogó ipari park fejlesztési stratégia megalkotását sürgeti.

Tóth János – aki az EGBSZ magyar tagja – hangsúlyozta: egy európai iparipark-fejlesztési stratégia segítené a meglévő adottságok kihasználását a válság kezelésben, a gazdasági növekedés beindításában.

Az IPE elnöke elmondta: számításuk szerint Magyarországon a meglévő ipari parkokban az elkövetkező tíz évben mintegy 250 ezer új munkahely teremtésére van lehetőség, hiszen a több mint 200 magyar ipari park átlagos betelepítettsége mintegy 50 százalék.

Tóth János szerint a jövőben nemcsak az ipari parki infrastruktúra kiépítését, hanem a betelepült cégeknek nyújtandó szolgáltatást is támogatni kellene.
Az IPE elnöke utalt arra, hogy jelenleg a regionális operatív programokban jelentős összeg áll az ipari parki infrastruktúra kiépítésére. Ahhoz viszont, hogy a 2013. utáni európai uniós költségvetési ciklusban is legyen fejlesztési forrás erre a célra, szükség lenne hosszú távú koncepcióra, egy európai uniós iparipark- fejlesztési stratégiára.

Az IPE becsült adatai szerint 2009-ben 210 ipari park volt Magyarországon 11,5 ezer hektáron. A parkok beépítettségének szintje 56 százalékot tett ki. A parkokba települt vállalkozások száma 3.700-ra tehető, és mintegy 210 ezer embert foglalkoztatnak. Az itt működő vállalkozások árbevétele tavaly már 10.000 milliárd forint volt, ebből az export 6.000 milliárd forintot tett ki, ellenben az export aránya a múlt évre 69 százalékra csökkent az 1997-es 83 százalékról.

Forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes