Ipari termelői árak, 2010. szeptember

Az ipar belföldi értékesítési árai 2010 szeptemberében az előző havihoz viszonyítva 0,7%-kal csökkentek,  a 2009. szeptemberével összehasonlítva 9,7%-kal nőttek. Az ipari exportértékesítés árai a 2010. augusztusinál 1,1%-kal alacsonyabbak, a 2009. szeptemberinél 6,2%-kal magasabbak voltak. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,9%-kal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz mérten 7,9%-kal nőttek.

Szeptemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva 0,7%-kal mérséklődtek. A feldolgozóipari ágazatokban az árszínvonal 0,5%-kal emelkedett; a legnagyobb mértékben az élelmiszer-ipari termékek (1,9%) és a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (0,8%) árai nőttek. A járműgyártásban 1,7, a vegyi anyag,
termék gyártásában 0,7, a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint a gép, gépi berendezés gyártásában 0,1%-kal alacsonyabbak voltak az árak az augusztusinál. A fa-, papír- és nyomda-, illetve a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban nem történt árváltozás; a többi feldolgozóipari ágazatban emelkedtek az árak, ennek mértéke 0,1és 0,6% között mozgott. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai szeptemberben 2,1%-kal alacsonyabbak, a víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai 0,1%-kal magasabbak voltak. A kis súlyú bányászat árai gyakorlatilag az előző hó szintjén maradtak.

Egy évvel korábbi összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 7,1%-os áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás,kőolaj-feldolgozásban (26,7%), a vegyi anyag, termék gyártásában (13,8%), valamint a kohászat, fémfeldolgozásban (13,1%) nőttek az árak. Kisebb áremelkedés történt a villamos berendezés (4,1%), az egyéb feldolgozóipari termékek (3,1%), illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában (2,8%). 2009 szeptemberéhez viszonyítva csökkentek az árak a textil- és bőriparban (2,8%), a járműgyártásban (0,9%), valamint az élelmiszeriparban (0,1%). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,3 és 1,9% között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 12,6, a víztermelés, -kezelés, -ellátásé 4,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A bányászat árai 0,7%-kal nőttek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2010 szeptemberében az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 1,6%-os csökkenés, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6%-os árnövekedés mutatkozott. A beruházási javak árai 0,4%-kal mérséklődtek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 1,1%-kal emelkedtek. 2009 azonos hónapjához mérten az árak az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 13,0%-kal, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,6%-kal emelkedtek. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 0,3%-kal alacsonyabb árakat mértünk.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2010 szeptemberében 1,1%-kal csökkentek, 12 havi összehasonlításban 6,2%-kal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 0,4%-kal gyengült, az amerikai dollárhoz képest 0,7%-kal erősödött; a 2009 szeptemberében jegyzett árfolyamokkalösszevetve az euróhoz mérten 3,8%-ot, a dollárhoz viszonyítva 15,7%-ot vesztett értékéből.
Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2010. szeptemberi alakulásáról szóló Eurostat sajtóközlemény 2010. november 4-én (csütörtökön) jelenik meg.

A cikk részletei itt

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes