Ipari termelői árak, 2009. szeptember

Az ipar belföldi értékesítési árai 2009. szeptemberben az előző havihoz viszonyítva nem változtak, a 2008. szeptemberivel összehasonlítva 1,2%-kal mérséklődtek. Az ipari exportértékesítés árai a 2009. augusztusinál 0,1, a tavaly ilyenkorinál 6,5%-kal magasabbak voltak. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,1, egy év alatt 3,4%-kal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva – az elmúlt két hónapban mért csekély mértékű csökkenést követően – szeptemberben nem változtak.
A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 2%-os növekedés és 1,3%-os mérséklődés között alakultak; 2009 szeptemberében átlagosan az augusztusi szinten maradtak. A legnagyobb mértékben a villamos berendezések (2%), illetve a vegyi anyagok, termékek (1,8%) gyártása, valamint a kohászat, fémfeldolgozás (1,5%) árai emelkedtek. A fa-, papír- és nyomdaipari árak nem változtak. A kőolaj-feldolgozásban 1,3, az élelmiszeriparban 0,6, a textiliparban 0,4, a gép, gépi berendezés gyártásában 0,3, az egyéb feldolgozóipar és javításban 0,2%-kal mérséklődtek a belföldi értékesítési árak. A többi feldolgozóipari ágazatban 0,1 és 1% közötti havi áremelkedés következett be. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai szeptemberben 0,1%-kal alacsonyabbak voltak az augusztusinál. A víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai ebben a hónapban sem változtak.

12 havi összehasonlításban – a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve – a legnagyobb mértékben a járműgyártás (6,2%), a villamos berendezések gyártása (4,7%), valamint az egyéb feldolgozóipar és javítás (4,0%) ágazatokban emelkedtek az árak. A 2008. szeptemberihez viszonyítva 16,7%-os árcsökkenés következett be a kőolaj-feldolgozásban. Kisebb mértékben mérséklődtek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban (3,1%), a textil- és bőriparban (2,2%) és a vegyianyag-, -termék-gyártásban (2%). Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban, illetve a fa-, papír- és nyomdaiparban – az év folyamán először – kismértékű (0,4%) árcsökkenés mutatkozott. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,8 és 2,8% között alakult. A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 2,3%-kal estek vissza az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 1,7, a víztermelés, -kezelés, -ellátásé 7,8%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.
A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2009 szeptemberben az előző hónaphoz képest a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,3%-os árcsökkenés mutatkozott; a beruházási javaknál az árak 0,7%-kal emelkedtek, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban nem változtak. Az előző év azonos hónapjához mérten az árak a beruházási javak gyártásánál 3,3, a fogyasztási cikkek esetében 0,9%- kal nőttek, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 2,6%-kal mérséklődtek.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2009 szeptemberben (az elmúlt öt hónapban tapasztalt csökkenés után) 0,1, 12 havi összehasonlításban 6,5%-kal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 0,9%-kal gyengült, a dollárhoz képest 1,2%-kal erősödött; a 2008.
szeptemberivel összevetve az euróhoz mérten 13,1, a dollárhoz viszonyítva 11,6%-kal gyengült. Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2009. szeptemberi alakulásáról szóló Eurostat sajtóközlemény 2009. november 4-én (szerdán) jelenik meg.

További részletek->

- ksh.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes