Ipari termelői árak, 2009. augusztus

Az ipar belföldi értékesítési árai 2009. augusztusban az előző havihoz viszonyítva 0,2, a 2008. augusztusival összehasonlítva 0,9%-kal mérséklődtek. Az ipari exportértékesítés árai a 2009. júliusinál 0,7%-kal alacsonyabbak, a tavaly ilyenkorinál 8,4%-kal magasabbak voltak. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,5%-kal csökkentek, egy év alatt 4,6%-kal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítési árai augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva csekély mértékben változtak: 0,2%-kal mérséklődtek.
A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 1,3%-os növekedés és ugyanilyen mértékű csökkenés között alakultak; 2009 augusztusában átlagosan 0,1%-kal maradtak el a júliusitól. Nőttek az árak a kőolajfeldolgozásban (1,3%), a járműgyártásban (1%), a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban (0,4%), az egyéb feldolgozóipar és javításban (0,4%), a villamosberendezés-gyártásban (0,3%), valamint a textil- és bőriparban (0,1%). A gyógyszeripar árai változatlanok maradtak. A számítógépgyártásban 1,3%-kal, az élelmiszeriparban 0,8%-kal, a többi feldolgozóipari ágazatban 0,1 és 0,7% között mérséklődtek a belföldi értékesítési árak. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai augusztusban 0,3%-kal alacsonyabbak voltak a júliusinál. A víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai nem változtak.
12 havi összehasonlításban – a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve – a legnagyobb mértékben a járműgyártás (6,0%), az egyéb feldolgozóipar és javítás (4,1%), valamint a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipari (3,1%) ágazatokban emelkedtek az árak; az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban pedig az előző évi szinten alakultak. A 2008. augusztusihoz viszonyítva 14,9%-os árcsökkenés következett be a kőolaj-feldolgozásban. Kisebb mértékben mérséklődtek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban (4,4%), a vegyianyag-, -termék-gyártásban (2,2%), valamint a textil- és bőriparban (2,1%). A gépek, gépi berendezések árai 0,1%-kal csökkentek. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,3 és 3,0% között alakult. A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 2,0%-kal estek vissza az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 2,1, a víztermelés, -kezelés, -ellátásé 7,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.
A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2009 augusztusában az előző hónaphoz képest a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,7, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,1%-os árcsökkenés mutatkozott. A beruházási javaknál az árak 0,2%-kal emelkedtek. Az előző év azonos hónapjához mérten a beruházási javak gyártásánál 3,0, a fogyasztási cikkek esetében 1,3%-kal nőttek, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 2,2%-kal mérséklődtek az árak.
Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2009 augusztusában tovább csökkentek (0,7%), 12 havi összehasonlításban 8,4%-kal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 0,9, a dollárhoz képest 2,2%-kal erősödött; a 2008. augusztusival összevetve az euróhoz mérten 14,3, a dollárhoz viszonyítva 20,1%-kal gyengült. Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2009. augusztusi alakulásáról szóló Eurostatsajtóközlemény 2009. október 2-án (pénteken) jelenik meg.

További részletek –>

- ksh.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes