Ipari park épül Rakamazon

Ötven százalékos uniós támogatással mintegy 600 millió forintból létesül ipari park a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon; a beruházás alapkövét csütörtökön helyezték el a Tisza mellett fekvő kisváros külterületén.

Farkas Ernő, a település polgármestere az MTI kérdésére elmondta, hogy a közel három évig tartó előkészítő munka után elkezdődhet a 30 hektáros park teljes infrastruktúrájának kiépítése, s ezzel párhuzamosan létrehoznak egy 2.000 négyzetméteres vállalkozói központot is. A park iránt érdeklődő befektetők számáról Farkas Ernő nem kívánt nyilatkozni, azt azonban elmondta, hogy tárgyalások folynak élelmiszeripari cégekkel, és erőművel kapcsolatos beruházásokról is zajlanak egyeztetések.

A 38-as főút, valamint a Nyíregyháza-Miskolc vasútvonal melletti területen épülő inkubátorházban irodákat, szociális helyiségeket, előadó-és konferenciatermeket alakítanak ki, s a tervek szerint különböző tanácsadásokat nyújtanak, képzéseket indítanak az érdeklődő vállalkozások számára. A közművesítés során több kilométernyi vezetékhálózatot, feltáró-és kerékpárutat építenek ki; a beruházás átadását 2011 február végére ígéri a kivitelező Alpine Hungária Építő Kft. A fejlesztés – becslések szerint – Rakamazon és térségében 2015-ig háromszáz új munkahelyet teremthet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rakamazival együtt egyébként négy ipari park építése zajlik, ezek között a Fényeslitke-Komoró között épülő, 165 hektáros ipari-logisztikai intermodális központ lesz a legnagyobb, amely a záhonyi térség komplex gazdaságfejlesztési programja keretében, 3,5 milliárd forintból készül el várhatóan augusztusra. Itt egy ukrán befektető szeretne létrehozni 650 millió eurós befektetéssel egy acélhengerművet és a hozzá tartozó logisztikai központot, amely ezer embernek adna munkát. Baktalórántházán közel egymilliárd forintos befektetéssel 18 hektáros parkot létesítenek, amelyben 4100 négyzetméter alapterületű gyártócsarnok, valamint inkubátorház épül; előbbi birtokba vételére egy német cég folytat tárgyalásokat a beruházóval.

Az M3-as autópálya jelenlegi végpontjánál fekvő Nagykállóban önkormányzati szerepvállalással épül közel egymilliárd forintból a 26 hektáros ipari terület. A felmerült pénzügyi problémák ellenére – az eredeti kivitelező pénzhiány miatt hagyta abba a fejlesztést – a már biztos négy befektető mellett újabb három – köztük egy olasz – cég jelezte betelepülési szándékát a 14 ezres város teljes infrastruktúrával ellátandó parkjába.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes