Ipari központ lesz a volt nagykanizsai sörgyárban

Ipari központtá alakítaná a volt sörgyár épületét egy magyar, egészen pontosan zalai befektető. A helyiségek, épületegységek bérbeadása és értékesítése már megkezdődött. Sörkészítés azonban sajnos, itt még legalább 9 évig nem lesz.

Az egykoron nagy hírű nagykanizsai sörgyár romjain megtelepedő Malterie Soufflet a malátagyártást megszüntette, csak az árpatermeltetés- és felvásárlás maradt meg. A feladat- és kapacitáscsökkenés miatt a francia cég a gyár épületeit eladta, melyek egy zalai befektetőcsoport tulajdonába kerültek. Matyéka István, a Sörgyári Ipari Park Kft. ingatlanhasznosítási vezetője elmondta: a 12 hektáros területen elhelyezkedő, 18600 négyzetméter nagyságú épületkomplexum eddigi bérlői természetesen maradnak, de remélik, hogy újabbakkal is még inkább ki tudják tölteni a rendelkezésre álló kapacitásokat.

- A tulajdonosváltás után az átadás-átvétel jelenleg is zajlik, s a Sörgyári Ipari Park Kft. arra törekszik, hogy a meglévő bérlők maradjanak és rájuk építve próbálja kidolgozni fejlesztési koncepcióját – bocsátotta előre Matyéka István. – Az ingatlan korábbi tulajdonosa, a Malterie Soufflet bérlőként szintén marad azt reméljük, hogy ez hosszabb távon sem változik, és minél nagyobb mértékben kihasználják majd a rendelkezésre álló 15 ezer tonnás tárolókapacitást. Mint arra már utaltam, az üzemcsarnokok egy részében a régi bérlők laknak, 12-13 vállalkozás, melyek többek közt gépi forgácsolással, lakatosmunkával, vízlágyítással-vízkezeléssel, műanyag fröccsöntéssel és fuvarszervezéssel foglalkoznak. Rajtuk kívül további 10-12, elsősorban ipari vállalkozást várunk a csarnokokba, valamint egy nagyobb, a rendelkezésre álló szabad területen zöldmezős beruházással akár 2-300 főt foglalkoztatni képes befektetőt. A volt sörgyári irodaházban nyelviskolákat, képzésekkel, pályázatírással foglalkozó cégeket, könyvelőket látnánk szívesen recepcióval, többféle szolgáltatással, jó parkolási lehetőséggel, egyfajta inkubátorház-jelleggel.

A szakember kérdésre hozzátette: sörgyártás még 2022-ig bizonyosan nem lesz a volt üzem területén, mert bár a vízkutak révén a korábbi kitűnő minőségű és mennyiségű vízbázis továbbra is rendelkezésre áll, az előző tulajdonos azt vállalta, hogy addig nem fognak sört készíteni az épületkomplexumban e kötelmet pedig az új tulajdonosnak is be kell tartania. Kilenc év múlva azonban bármi lehetséges…
Matyéka István szólt egy különleges, kevésbé a termeléshez köthető elképzelésről is. E szerint értékesítenék a volt gyár területén kialakított tekepályát egy, akár több vállalkozás által, mecenatúra-jelleggel létrehozott nonprofit társaságnak, mely vállalná annak üzemeltetését. Azt szeretnék, ha a kanizsai tekesport visszakaphatná régi fényét, s akár rangos versenyekre is sor kerülhetne itt.
Apropó, felújítás: most első körben a gyárkomplexum villamos hálózatát újítják fel a meglévő elektromos energiaigények gazdaságosabb kihasználása érdekében, illetve az irodaépületekben ahol kell, tisztasági festést végeznek.

Jelentősebb korszerűsítésre várhatóan majd csak a távolabbi jövőben kerülhet sor, amikor már sikerül maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló kapacitásokat.

forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes