Ipar, 2009. augusztus

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 augusztusában 19,8%-kal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A termelés volumene az év első nyolc hónapjában 21,9%-kal alacsonyabb volt a 2008. azonos időszakinál.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index augusztusban 0,5%-kal csökkent.
Az ipari export 2009 első nyolc hónapjában 24,5, augusztusban 18,2%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához mérten. Az augusztusi exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év nyolcadik hónapjában a feldolgozóipari export több mint egyötödét kitevő járműgyártás kivitele jelentősen, 37,3%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari export közel egyharmadát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene kisebb mértékben, 3,2%-kal csökkent.
A feldolgozóipar január–augusztusi és augusztusi belföldi értékesítése közel azonos mértékben, 15,4, illetve 15,2%-kal csökkent, ami elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések, valamint a lakossági kereslet visszaesésével függ össze. Az ipar belföldi eladásai az év első nyolc hónapjában 12,7, augusztusban 15%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól.
2009 augusztusában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 19,8, a csekély súlyú bányászaté 19,1%-kal esett vissza. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 16,7%-kal alacsonyabb volt, mint 2008 augusztusában, elsősorban a gazdasági válsággal összefüggően lecsökkent energiaigény miatt.
Augusztusban a feldolgozóipari alágak többségében visszaesés figyelhető meg. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 38,9%-kal a feldolgozóipari termelés egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártásában nagyobb volt a visszaesés, mint az alkatrészgyártásban. A feldolgozóipari termelés közel egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,3%-kal alacsonyabb volt. Az alágon belül a legnagyobb visszaesést az elektronikai alkatrész gyártása szakágazatban regisztráltuk. A kisebb súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás termelése 23,2%-kal csökkent, részben már a korábban felhalmozódott készletek értékesítése miatt. Az előző havihoz hasonló mértékben, 5%-kal mérséklődött a feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása. Kisebb mértékű volumencsökkenést regisztráltunk a csekélyebb súlyú gyógyszergyártásban (4,2%) is.
2009 augusztusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 21,8%-kal visszaesett 2008 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 22,7%-kal, az új belföldi rendelések ennél kisebb mértékben, 16,8%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 21,6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

További részletek->

- ksh.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes