Interjú Csontos Endrével

A MÁV tavaly szeptemberben nyugdíjazott forgalmi igazgatója élő legenda a vasúttársaságnál, ő volt az egyetlen vasúti vezető, aki bárhol, bármikor, bárki előtt felvállalta a szakmai véleményét, még akkor is, ha az épp nem vágott egybe a cég menedzsmentje által kommunikálttal. A szakmai véleménykülönbségek miatt sokak által támadott Csontos Endre pályafutása gazdag volt fordulatokban, a karrierje önmagában válsz arra a kérdésre, miért is olyan kevés a valódi, a véleménye mellett kiálló szakember a MÁV Csoportnál. Aki ugyanis kicsit is kitűnt valamiben a MÁV-nál, hamar a partvonalon kívül találhatta magát. Így volt ez a múltban, így van ez a mában is.

– Csontos úr, engedje meg, hogy a pályafutását bemutató interjút aktualitásokkal kezdjem! Mi a baja az ütemes menetrenddel?
– Az ütemes menetrend nagyon jó dolog. Persze csak akkor, ha működik. Jómagam 1976-ban már kidolgoztam Bp. Nyugati–Cegléd közt egy lépcsős zónázós rendszert.
Az ütemes menetrend egyik rákfenéje a menetrend tervezése és bevezetése között bekövetkezett pályaparaméter-változások. Ezek a változások főleg negatív irányúak, és egy adott területen belül sem egységen jelentkeznek (sőt a kétvágányú vonalak két vágánya között is lehetnek jelentős eltérések). A feszesre szerkesztett menetrend 3-4 év után már bizonyosan tarthatatlanná válik, mert miközben a pályák állapota folyamatosan romlik, a menettartamok nem változnak, mert a csatlakozások biztosítása miatt nem is változhatnak. Így gyakori, hogy már a menetrendváltáskor hiányzik egy-egy vonat menettartamából két-három-négy perc. Ennyi késés keletkezik a pályaállapotok miatt, amely késések az egyvágányú vonalszakaszokon ráadásul át is adódnak a vonatkeresztezésekkor. Nincs mód és lehetőség ezt a késést tartalékidő nélküli menetrend esetén behozni, hacsak nem sebességtúllépéssel.

A cikk részletei ->

- magyarkozlekedes.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes