Indulnak a képzési pályázatok vállalkozásoknak

Legkésőbb csütörtökön jelenik meg annak a 21 milliárd forint keretösszegű pályázatnak az első kiírása, amelyben a vállalkozások a dolgozóik képzésére kaphatnak vissza nem térítendő támogatást – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A pályázatokkal kiküszöböljük azt a problémát, hogy az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást a szabályok változása miatt nem lehet elszámolni a saját dolgozók képzése estén – mondta az államtitkár.     

Az Új Széchenyi Terv keretében kiírt 21 milliárd forint keretösszeg 2014-ig szól, így az évi 7 milliárd forint nagyságrendileg megegyezik azzal az összeggel, amit eddig a gek a szakképzési hozzájárulás terhére költöttek dolgozóik képzésére évente – tette hozzá az államtitkár.
Az európai uniós forrásból külön pályázatok lesznek mikro- és kisvállalkozásoknak maximum 10 millió forint támogatással, összesen hatmilliárd forint keretösszeggel. A középvállalkozások egy és ötvenmillió forint közötti összegre pályázhatnak szintén hatmilliárd forint összegben, míg a nagyvállalatok 5-150 millió forint támogatást kaphatnak nyolcmilliárd forint keretösszegben. Mindhárom kategóriában külön pályázat van – az európai uniós szabályoknak megfelelően – a közép-magyarországi régióra 300-300 illetve 400 millió forint keretösszegben.

Czomba Sándor újságírói kérdésre elmondta, hogy nem feltétel az elvárt béremelésnek való megfelelés, de arra számítanak, hogy olyan vállalkozások pályáznak, amelyek legalább a munkahelyek megtartásában érdekeltek.

A mikro- és kisvállalkozásoknak április 15-től a keret kimerüléséig folyamatos lesz a pályázatok kiírása, a többi esetben pedig ez havi ütemezésben történik. Az államtitkár megjegyezte, hogy saját erőt is előírnak, de lesz olyan pályázat, ahol 100 százalékos a támogatás.
   

A vállalkozások a támogatásból a szakmai, az idegennyelvi, az informatikai képzéseket finanszírozhatják, fizethetik a vállalat működésével kapcsolatos kompetencia kialakítását és készségek fejlesztését. A képzést szolgáltatásként vásárolhatják, de az személyenként nem lehet több 450 ezer forintnál, illetve az óradíj nem haladhatja meg – a létszámmal súlyozva – fejenként a háromezer forintot. Eddig maximum kétezer forintos óradíjat lehetett elszámolni – jegyezte meg Czomba Sándor. Szolgáltatás esetén minden akkreditációs feltételnek meg kell felelnie a szolgáltatónak, s a képzésnek minden esetben vizsgával kell zárulnia.
A képzés járulékos terheit is lehet finanszírozni  a pályázati pénzekből. Például a szállás-ellátásra heti nyolcezer forint fordítató fejenként.
  

Czomba Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az Állami Számvevőszék korábbi megállapításai alapján a pályázatok ellenőrzése szigorúbb lesz.
  

Újságírói kérdésre az államtiktár elmonta, reményei szerint 2013-ban ismét legalább a múlt évi 33 milliárd forint áll rendelkezésre  a szakképzés finanszírozására. Az idén ez az összeg 23,5 milliárd foirnt – fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy a korábbi években ezen a címen ugyan 50-55 milliárd forint folyt be évente, de ezt csak részben költötték a szakképzésre.

forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes