India is a világgazdaság egyik megmentője

Kína mellett India is a világgazdaság egyik megmentője: a harmadik naptári negyedévben India bruttó hazai összterméke (GDP) 7,9 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál az indiai statisztikai hivatal hétfőn megjelent becslése szerint.

A gyorsuló növekedés a kormány fogyasztást ösztönző programjának is köszönhető. A második negyedévben 6,1 százalékos gazdasági növekedést mértek Indiában éves összehasonlításban. Előzőleg az első negyedévi és a tavalyi utolsó negyedévi 5,8-5,8 százalékos éves bővülés 2005 harmadik negyede óta a legkisebb volt. A mostani harmadik negyedévi ütem messze meghaladta a nemzetközi elemzők átlagosan 6,3 százalékos előrejelzését is.

A tavalyi harmadik naptári negyedévben az indiai gazdaság 7,7 százalékkal teljesített többet az egy évvel korábbinál. Kínálati oldalon a mezőgazdaság, a szállítás és a vendéglátás teljesítménynövekedése jelentősen lassult az egy évvel korábbi ütemhez képest, míg a bányászat, a feldolgozóipar és a közüzemi szolgáltatások teljesítménynövekedése gyorsult.

A keresleti oldal fontos elemét alkotta az is, hogy a kormány jóléti kiadásai 12,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ösztönözve a lakossági fogyasztást. A tavalyi harmadik naptári negyedévben a jóléti kiadások és a fogyasztás 9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

- mno -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes