IATA: szeptemberben tovább lassult a légi teherszállítás bővülése

Szeptemberben tovább lassult a nemzetközi légi teherforgalom bővülése, újabb jeleként a világgazdasági kilábalási folyamat megtorpanásának.

 

Légiipar

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) kedden közzétett adatai szerint a légi teherszállítás 14,5 százalékkal nőtt az idei év kilencedik hónapjában az egy évvel korábbihoz képest, az augusztusi 19 százalékos bővülés után.

Ugyanakkor az utasforgalom tovább élénkült: szeptemberben 10,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg augusztusban csak 6,5 százalékkal.

A légi teherforgalom, a világkereskedelmi aktivitás egyik mutatója, lassabban fog nőni az év hátralévő részében és 2011-ben – becsülte szeptember elején az IATA. A légi teherforgalmi ágazat állapotáról készített jelentésében megállapítja, hogy a recesszió utáni év eleji fellendülést követően a légi áruforgalom növekedési ütemének csökkenésére lehet számítani.

"A légi teherforgalom szempontjából mérvadó indexek mindegyike a kereslet növekedési ütemének lassulására utal a folyó év hátralévő részében és a 2011-es év egészében" – írja a genfi székhelyű szakmai képviseleti szervezet jelentése, amely szerint lassul az ázsiai és a dél-amerikai légi teherforgalom lendületes fellendülésének üteme is.

A recessziót követően hirtelen nagy igény jelentkezett a gyors áruszállítási megoldások iránt 2009 végén és 2010 elején, a folyamat azonban mostanra veszített lendületéből. A kezdeti fellendülés után az idén az egész évre vetítve és jövőre összességében a légi teherforgalom 6-7 százalékos növekedésével lehet számolni.

forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes