Húsz éve készült el az első magyar Opel

A szentgotthárdi gyárban húsz évvel ezelőtt elkészült első Opel Astrával feltámadt a magyarországi autóipar, és a gyártás megkezdése lépéselőnyhöz juttatta az Opelt a piaci versenyben – mondta Kovács Tamás, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten, az 1992-ben elindított gépkocsigyártás 20. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat első állomásán, a Közlekedési Múzeumban.

Az első Astra 1992 március 13-án gurult le a szerelősorról, a gépkocsit az akkori ünnepségen Antall József miniszterelnök indította be. A  járművet a budapesti Közlekedési Múzeumban helyezték el, "Íme az első" felirattal. Az Opel Magyarország az idén ünnepségsorozaton emlékezik az eseményre, ennek keretében újra elindítják az első Astrát, amely a "saját lábán" érkezik meg az évfordulóra Szentgotthárdra.  
Kovács Tamás elmondta: a szentgotthárdi autó az első Astra-modell volt, azóta már a negyedik generáció fut. A modell vezeti az alsó középkategóriát, 1991 és 2011 között több mint 370 ezer Opelt regisztráltak Magyarországon és ebből 240 ezer Astra volt – tette hozzá.
Az ügyvezető igazgató emlékeztetett arra, hogy a 90-es évek elején rövid időn belül kialakult a verseny a magyarországi autókereskedelemben, szinte valamennyi márka azonnal megjelent. Az Opel számára a magyarországi gyártás azt eredményezte, hogy a  mindjárt jelentős szeletet tudott kihasítani formálódó piacon. Már az induló évben, 1992-ben 18 százalékos részesedést szerzett, és  utána négy éven át húsz százalék fölött járt. Tavaly 11,8 százalékos volt a részesedése Magyarországon.
Az Opel 5.327 személyautót értékesített Magyarországon 2011-ben, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és ezzel az eladási lista élére került.
A szentgotthárdi gyárban jelenleg már nem folyik gépkocsi-összeszerelés, a gyár tíz év után újabb fejlesztéseket végrehajtva a motorgyártásra és sebességváltók gyártására tért át. Az Opel 1991 és 2010 között összesen 735 millió eurót fektetett be Szentgotthárdon.
Az idén decemberben kezdi meg a termelést az 500 millió eurós beruházással épülő új üzem, amely a cég legkorszerűbb motorjait fogja előállítani. Tavaly már felvettek 180 dolgozót, az idén további 210-zel bővül a létszám.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes