Hétfőig kell bevallani a napszámos közterheket!

Nem elég csak bejelenteni az idénymunkásokat, hanem a foglalkoztatásról a bevallást is el kell készíteni az előírt határidőre! – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara közleményében, melyben az alkalmi és idénymunka szabályainak változásainak augusztusban tapasztalt hatásait foglalja össze.

Az ősz eleje az idénymunkások foglalkoztatásának egyik csúcsidőszaka: az almásokban, gyümölcsösökben, a szőlőben javában tart a szüret, a betakarítás, folyik a mezőgazdasági termékek csomagolása, anyagmozgatása, export-előkészítése.

A mezőgazdasági idénymunka keretében foglalkoztatott dolgozók bejelentését már megtapasztalták, megtanulták és el is végezték, vagy éppen végzik nap, mint nap az agrártermelők az augusztus elsejétől hatályos egyszerűsített foglalkoztatásról szóló új törvény értelmében. Nem szabad elfelejteni, hogy az adóhatósághoz bejelentett alkalmazottak adatait a munkaadóknak nyilván kell tartania és a foglalkoztatottakról, valamint a részükre kifizetett bérek utáni járulék/közteher/ összegéről a tárgyhónapot követő 12-ig a bevallást is el kell készíteni. A járulékokat pedig ezzel egyidejűleg meg is kell fizetni! (Mivel szeptember 12. vasárnapra esik, ezért a törvény értelmében a bevallást legkésőbb 2010. szeptember 13-án, hétfő éjfélig kell benyújtani az adóhatósághoz. Ez a fizetés időpontja is.)

A közteher a mezőgazdasági idénymunkások esetében nem százalékos mértékű, hanem fix összegű, 500Ft/nap személyenként. Attól függően, hogy hány napot vett részt a munkában a dolgozó, erről az összegről kell az adott hónapban munkavállalónként és összesített formában is a bevallást elkészíteni, és az így számított járulék összegét megfizetni.

A bevallást minden munkaadónak elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül kell teljesítenie, az adóhatóság által erre a célra rendszeresített 1008-as jelű bevallási nyomtatványon, tekintve, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás megkezdése előtt minden munkaadónak regisztrálni kellett az ügyfélkapun keresztül.

Papír formában bevallást csak a termelők nagyon szűk köre teljesíthet, az, aki egész év folyamán más alkalmazottat nem foglalkoztat, csak mezőgazdasági idénymunkást, és értékesítést sem végez. Ez esetben a bevallást az 1008E számú nyomtatványon kell teljesíteni, amely az adóhatóság honlapjáról kinyomtatható, vagy a postahivatalokban beszerezhető. A papír alapú bevallást is havonta, tárgyhót követő 12-ig kell benyújtani, szeptemberben ez 13-ára esik.

Fontos tudnia, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján a fentebb megjelölt kedvezményes közteherfizetésre, vagyis a törvény szerinti eljárásra nem jogosult az a munkaadó, aki a tárgyhónapban 300 ezer forintot, vagy azt meghaladó összegű adó vagy járuléktartozást halmozott fel. Mindaddig nem élhet az adókedvezménnyel, amíg tartozását ki nem egyenlíti – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

 

Forrás: agrarunio.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes