Horrorév után tovább dagad a fuvarozási piac

A gazdasági kilábalás egyik legnagyobb nyertese eddig a logisztikai szektor, amelynek forgalma – a légi és a tengeri szállítást tekintve – rohamszerűen nőtt az első félévben a tavalyi hatalmas zuhanás után. Igaz, ehhez a korábbinál jóval kisebb árrések társultak – a szektor nyereségességi mutatói még messze vannak a válság előtti szinttől. Az év hátralévő részében kicsit szelídülhet a növekedés üteme, így a logisztikai cégek is óvatosabban terveznek. Mfor.hu háttér.

Fuvarok vízen

A tavalyi tragikus év után az idei első félévben igencsak erőre kapott a a logisztikai szektor – legalábbis erre utalnak az eddig napvilágot látott statisztikák.
Ázsia, Amerika: méretes pluszok

 

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint a légi teherszállítás – árutonna-kilométerben mérve – több mint negyedével (27,5 százalékkal) emelkedett idén január és július között a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A legnagyobb pluszt Latin-Amerika (44,3 százalék), Afrika (42,5 százalék), valamint Ázsia és Észak-Amerika (33,2-33,2 százalék) könyvelhette el,  míg Európa relatív kisebb mértékben (12,5 százalék) vehette ki részét a fellendülésből. 
Szintén pozitív trend bontakozott ki a hajóstársaságoknál: a tengeri fuvarozás – a szállított árutömeget tekintve – 13 százalékos bővülést ért el az első félévben 2009 hasonló időszakához képest, derül ki a londoni Transport Intelligence piackutató cég felméréséből.

Megcsappant a profit
A tekintélyes pluszok elsősorban a világgazdaság újbóli fellendülésének köszönhetők. A nagy ipari cégek temékei iránti kereslet ismét növekedett, fel kellett tölteni a készleteket is, ami újabb és újabb megbízásokat jelentett a szállító cégeknek. 
Igaz, szakértők szerint a pozitív összképet némiképp rontja – legalábbis a logisztikai cégek szempontjából -, hogy ez egyelőre nem társul a válság előtti profitabiltási szinttel. „Az árrések valóban csökkentek, mind a légi,  mind a tengeri szállításban“ – kommentálta a híreket az mfor.hu-nak Pál Attila, a DHL Global Forwarding kereskedelmi igazgatója.
Ennek oka, hogy a költségek – pélldául a tengeri fuvardíjak megugrása miatt – jelentősen nőttek, amit a logisztikai cégek nem hárítottak át azonnal és teljes mértékben a vevőkre – igaz, áraik még így is 30-40 százalékkal emelkedtek. 

Lassulhat a növekedés – de legalább kitart

A jövőt illetően az első félévi látványos fellendülés ellenére is óvatosság tapasztalható a szektorban. A Financial Times Deutschland augusztusi elemzése szerint a szállított árutömeg a következő hónapokban ismét csökkenhet az első félévhez képest – a válság elmélyülése után beindított nagy konjunktúra ösztönző programok ugyanis lassan kifutnak, ami ismét visszaveti a keresletet és így a temelést és a szállítást is.

Szintén a piac növekedési mutatóinak csökkenését prognosztizálja a második félévre a Transport Intelligence – mind a légi, mind a  tengeri szállításban. A londoni elemzők a további okok között említik, hogy a raktárkészleteket már sikerült az első félévben feltölteni. A kutatóintézet középtávon sem túl optimista – szerintük a piac csak 2013-ban éri majd el a válság előtti, 2008-as szintet a vízen, illetve légi úton szállított árutömeg tekintetében.

Az elsőnél gyengébb második félévet vár az IATA is, amely ezt szintén a gazdasági kilábalás nehézségeivel, az európai és észak-amerikai fogyasztói bizalom gyengeségével indokolta. A légi szállítási szövetség egyúttal figyelmeztetett arra, hogy a logisztikai szektor pénzügyi helyzet továbbra is „törékeny“ marad.
Pál Attila úgy véli, az első félévhez hasonló megugrásokra valóban nem lehet már számítani – főleg a tengeri szállításban -, összességében azonban így is erős utolsó negyedév lesz az iparágban a jelenlegi megrendelések alapján. „A növekedés év végéig kitart, és 2011-ben is bővülő piaccal számolunk“ – mondta végezetül a szakember.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes