Hideg radiátorok, leálló gyárak: a gázfogyasztás korlátozásának hatásai

Ukrajna felől egyáltalán nem, Ausztria felől pedig a normálisnál jóval kevesebb gáz érkezik az országba, de a hazai tárolókban még mindig 3 milliárd köbméter földgáz van, ami a lakosság téli ellátásához elegendő – hangzott el az Országgyűlés külügyi bizottságának Fidesz által kezdeményezett ülésén. Az InfoRádió helyszínen lévő tudósítója azt mondta: a beszámolók alapján változatlan ellátási és időjárási helyzet esetén 3 hétig nagy valószínűséggel nem kell korlátozni ennek a körnek a gázfelhasználását.

Továbbra sem érkezik gáz Ukrajna felől, a stratégiai készleteket felszabadították, és szerdán reggel 8 órától az FGSZ Földgázszállító Zrt. elrendelte a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is.
A korlátozás miatt szerdán déltől több olyan cégnek mérsékelnie kell a fogyasztást, amely óránként 500-2500 köbméternyi földgázt használ el. Az egyik a Tondach Magyarország Zrt., amelynek vezérigazgatója vállalatára nézve tragédiának nevezte a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. döntését.
Kató Aladár elmondta: a négy cserép- és egy téglagyárban 10 órától csökkentik a kemencék fűtését, hogy délre az óránkénti 5.100 köbméteres földgázfogyasztást 600 köbméterre mérsékeljék. A maradék gáz az irodák és a szociális létesítmények fűtésére elegendő, az embereket a szerda délutáni műszaktól kezdve szabadságra küldi a Tondach mind az öt gyárában.
A Wienerberger Téglaipari Zrt.-nek három gyára áll – közölte Kovács József termelési igazgató. A cég többi gyárában télre felfüggesztették a munkát , így azokat nem érinti a gázkorlátozás.
Az esztergomi Suzuki autógyár is leállította a termelést. Ruska Viktória, a vállalat kommunikációs igazgatója elmondta: a dolgozókat hazaküldték és arra számítanak, hogy hétfőn újraindíthatják a gyártást.

A cikk részletei –>

- inforadio.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes