Hét közép-európai ország állapodott meg légterének egybenyitásáról

Magyar részről Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár írta alá a közép-európai funkcionális légtérblokk létrehozásáról szóló nemzetközi megállapodást 2011. május 5-én, a szlovéniai Ljubljanában – tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A Közép-Európai Funkcionális Légtérblokk kezdeményezés (FAB CE) résztvevői Magyarország mellett Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia. A megállapodás a légtérblokk jogi és intézményes hátterének megteremtését tűzi ki célul.
Kovács Tamás Iván köszöntőbeszédében hangsúlyozta: „A közép-európai funkcionális légtérblokk létrehozása a térség központi elhelyezkedése miatt meghatározó eleme lehet az Egységes Európai Égbolt sikeres végrehajtásának. A régión túlmutató jelentőségű eredmény tehát, hogy a hét állam alkotta nagy taglétszámú FAB mára eljutott a légterek egységesítésének hivatalos megindításáig."

A megállapodás elfogadása, a jogi alapok megteremtése után következő feladat a gyakorlati együttműködés részleteinek kidolgozása. A dokumentumban foglaltak megvalósítása, működtetése és továbbfejlesztése érdekében a Szerződő Államok és a légtérben kijelölt légiforgalmi szolgáltatók delegáltjaiból közös döntéshozó testület, FAB CE Tanács alakul.

Az európai légtér kilenc nagyobb regionális egységbe szervezése, a jelenlegi, államhatárokhoz igazodó rendszer átalakítása meghatározó eleme az Európai Unió legfontosabb légiközlekedési törekvésének, az Egységes Európai Égbolt létrehozásának. A funkcionális légtérblokkok közelebb visznek az európai légtérben tapasztalható kapacitásgondok megoldásához. Gazdaságossági és környezetvédelmi szempontból is hatékonyabb üzemelést tesznek lehetővé, miközben általuk megtartható, növelhető a repülésbiztonság magas szintje.

A funkcionális légtérblokkok létrejöttével a légijárművek a lehető legrövidebb útvonalon közlekedhetnek majd, üzemeltetési költségeik így csökkennek. A gazdaságosság és gyorsaság mellett az ésszerűbben szervezett közlekedés a károsanyag-kibocsátás, zajterhelés mérséklését is eredményezi. A legfontosabb változtatások a légiforgalom irányításában várhatók, a légtérblokkokba szerveződés összehangoltabb koordinációt tesz majd lehetővé.

Kovács Tamás Iván emlékeztetett arra, hogy Magyarország uniós elnökségi feladatai között már ebben a félévben is kiemelten kezeli az Egységes Európai Égbolt és a funkcionális légtérblokkok kérdését. Az elnökség március elején, Budapesten magas szintű konferenciát rendezett a témában.
Az esemény zárásaként elfogadott Budapest Nyilatkozat mások mellett a tagállamok, a funkcionális légtérblokkok, a nemzeti felügyeleti hatóságok és léginavigációs szolgáltatók számára is cselekvési pontokat jelöl meg. „A következő bő másfél évben Magyarország minden szükséges erőfeszítést kész megtenni azért, hogy a FAB CE az irányelvben rögzített 2012. december 4-i határidőig létrejöjjön" – tette hozzá a helyettes államtitkár. Az államközi szerződés mellett a részes országok légiforgalmi szolgálatainak vezetői a regionális együttműködés gyakorlati megvalósítását biztosító megállapodást is aláírtak.

„Az állami és a szolgáltatói szintű szerződések együttes megkötése kifejezi közös szándékunkat és erős elkötelezettségünket a közép-európai funkcionális légtérblokk megvalósítása mellett. A térség légiforgalmi szolgálatainak megállapodása létrehozza a FAB CE vezetőségét és rögzíti a döntéshozatal rendszerét, ezzel szabad utat ad az aktív közös munkának" – mondta Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója. „A régió teljesítményét javító közös projektek első, megkerülhetetlen lépése volt a szerződéses keretrendszer megalkotása. Mától felgyorsulhat az a folyamat, amelynek eredményeként elérhetjük közös célunkat, és a FAB CE lehet Európa egyik legelismertebb funkcionális légtérblokkja 2013-tól."

Magyarország egyértelmű célja, hogy a hazai légiforgalmi irányításnak méltó szerep jusson a közép-európai légtérblokkban. A HungaroControl Zrt. alkalmas lehet arra, hogy a légtérblokkon belül több szolgáltatás központi ellátását is magára vállalja.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes