Helyreállhat a légtér

Napokon belül teljesen helyreállhat az izlandi vulkánhamu miatt felbolydult légiközlekedési rend – vélik a magyar illetve európai légiirányítók.

A vulkáni hamu koncentrációja egyre csökken a levegőben, így napokon belül teljesen helyreállhat a magyar légtér forgalma – mondta Fehér Imre, a HungaroControl kommunikációs vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A légiforgalmi szolgálatot adó cég szóvivője elmondta: a vulkáni hamu koncentrációja olyan alacsony, hogy már szerdán sem érte el – repülésbiztonsági szempontból – a magas kockázatú kategóriát a magyar légtér. Így a hatóság továbbra sem rendelt el repülési korlátozást.

A Ferihegyi repülőtér szerdán 260 érkező és induló, valamint 1035 a magyar légtéren átrepülő gépet regisztrált. Ez egy átlagos áprilisi nap forgalmának a 90 százaléka volt, vagyis napokon belül teljesen helyreállhat a légiközlekedés – közölte Fehér Imre.

A Eurocontrol szintén arra számít, hogy visszatér a megszokott rendhez az európai légi közlekedés. Csaknem mindenütt megszüntették az izlandi vulkánkitörés nyomán elrendelt repülési korlátozásokat – közölte csütörtök délelőtti helyzetértékelésében az európai légi közlekedés biztonságáért felelős, brüsszeli székhelyű szervezet.

A Eurocontrol szerint csütörtökön már mintegy 28-29 ezer légijárat közlekedésével számolnak az európai légtérben. Csupán néhány menetrend szerinti járatot kell törölni, részben a még érvényben tartott légtérkorlátozások, részben logisztikai gondok miatt.

A nap folyamán már csaknem az egész európai légtérben lehet repülni, kivéve egyes dél-finnországi, dél-norvégiai, nyugat-svédországi illetve észak-skóciai területeket – jelentette a szervezet.

Az elmúlt napok megpróbáltatásai után folyamatosan normalizálódik a helyzet a német légi közlekedésben.

Németországi értesülések szerint az ország legnagyobb repülőtereinek forgalma szintén fokozatosan visszatér a rendes kerékvágásba. A berlini légikikötőkben, a Tegel és a Schönefeld repülőtéren kora reggeltől jobbára menetrend szerint, csupán kisebb késésekkel érkeztek és indultak a járatok.

Az ország legnagyobb repülőterén, a frankfurtin azonban csaknem 100 csütörtöki járatot törölni kellett. Ez azonban elenyésző az előző napi frankfurti mérleghez képest. Szerdán ugyanis csaknem 800 járat esett ki.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes