Hídnévadás – megvan a döntős ötösfogat

Öt névjavaslat jutott a döntőbe, mától ezekre lehet szavazni az új Tisza-híd kapcsán. Az M43 autópálya nyomvonalán épülő híd Gyevi, Móra Ferenc, Napfény, Radnóti Miklós, vagy Szent-Györgyi Albert néven kerül majd fel a térképekre.

 

Második fázisához érkezett az M43 autópálya nyomvonalán épülő új Tisza-híd névadására indított kampány. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata közös szavazást hirdetett, amin a mai naptól 2010. május 14-ig bárki részt vehet – olvasható a tájékoztatóban.

A szakmai zsűri – mely a NIF Zrt., Szeged, Makó, Algyő, a kivitelező cég, a Tisza M-43 Konzorcium és a Földrajzinév-Bizottság delegáltjaiból áll össze – a 2010. április 16-ig beérkezett javaslatokból öt nevet választott ki.

A döntőbe jutott nevek kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy egyértelmű helyi kötődésük legyen, rövidek és könnyen megjegyezhetők, ugyanakkor az egész ország lakossága számára ismertek legyenek. A választás ezért a következő nevekre esett: Gyevi híd, Móra Ferenc híd, Napfény híd, Radnóti Miklós híd, Szent-Györgyi Albert híd.

Fontos – a szakmai zsűri által felállított – szempont volt továbbá, hogy a szavazásra bocsátandó nevek között legyen olyan, amely a híd fizikai helyére, illetve az érintett helyhez kötődő történelmi-irodalmi személyiségekre utal, és legyen, amelyik egyértelmű pozitív asszociáción alapszik.

A Gyevi híd Algyő évszázadokkal ezelőtti elnevezésének állíthat emléket, de a lakosság dönthet úgy is, hogy Móra Ferenc történészi vagy Radnóti Miklós irodalmi munkásságáról emlékezik meg, vagy Szent-Györgyi Albertről, az egyetlen magyar tudósról, aki magyarországi tudományos tevékenységéért kapott Nobel-díjat.

A döntő üde színfoltja a Szeged romantikus jelzőjére utaló Napfény híd. A szavazás eredményét 2010. május 20-án, Szeged Napján hirdetik ki.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes