Hat végzetes hiba a LEAN bevezetése kapcsán (5.rész)

Hiba, ha egyáltalán nem gondolkodunk lean elvek szerint, ha a lean-t projektként kezeljük, ha nem fordítunk kellő figyelmet a kommunikációra és ha nem megfelelően gazdálkodunk a rendelkezésre álló erőforrásokkal. Már lassan fogynak, de még mindig van három tipikus baki. Lássuk akkor az ötödiket!

Rossz helyre kerül a lean-es szakember

Ha már van a szervezetben a LEAN rendszerekért szakmailag felelős, vezető beosztású munkavállalónk, akkor már csak az a kérdés, hogy vajon jó helyen van-e? Mint azt legutóbb tárgyaltuk, mindenki felel a saját területén belül a lean elvek betartásáért és fejlesztéséért. Kell azonban egy szakmailag felelős kolléga, aki irányítani tudja a többieket, aki ismeri a választ a „hogyan?” kérdésre. Vigyázzunk, nem jó, ha a lean szakember egyedüli „gemba-harcosként” (gemba: japán szó = valós hely, ahol a munka, az értékteremtés folyik) küzd a vállalat veszteségei ellen. Ő egy látó ember, aki tudja, hogyan és mit kell tenni, de nem egyedül az ő dolga a megoldás kivitelezése! Vezető beosztásba ajánlott elhelyezni az ilyen szakembert, közvetlenül az ügyvezetőnek történő jelentési kötelezettség mellett, tehát szakmailag független pozícióba! Előfordul, hogy a termelési, logisztikai vagy mérnökségi vezetés alá helyezik el a lean management-ért felelős szakértőt (lean expert, lean champion, lean specialist stb.), azonban ezzel mintegy meg is kötik a kezét. A lean-es kollégának sok esetben kell olyan eszközökhöz nyúlnia, melyek érdekütközésekhez vezethetnek a fenti szakterületekkel: termelési ütemezés, létszám vagy akár raktárkészlet optimálás kapcsán.

Nézzünk egy példát:

Tegyük fel, hogy a Lean manager a termelésvezetőnek jelent. A termelésvezető célja, hogy a termelési tervnek megfelelő darabszámot időre legyártsa. A gyártási folyamat azonban sok veszteséget rejt magában, ami rontja a hatékonyságot. Két kritikus munkafázisnál poka-yoke ülékeket kell kialakítani, hogy a magas selejthányadot csökkenteni lehessen. A mérnökség irányítása alá tartozó karbantartó szervezet készséggel megoldaná a feladatot, rövid átfutási idővel. Itt máris egy hármas érdekütközéssel állunk szemben. A termelésvezető nem akar leállni a gyártással, a mérnökség szívesen végrehajtaná az átalakítást, hisz a saját eredményességét is jelzi, hogy mennyire képes alkalmazkodni az igényekhez. A lean vezető ebben a helyzetben szinte tehetetlen, hisz a termelésvezető befolyása alatt képtelen olyan folyamatot kialakítani, ami eredményesebb munkát tenne lehetővé. Ha az ügyvezető lenne csak a felettese, akkor érvekkel és adatokkal alátámasztva sokkal könnyebben, súrlódásoktól mentesen tudna felkészülni a termelés a hatékonyabb gyártásra. (Természetesen létezik jó példa is a termelésvezető alá csatolt lean tevékenységek működésére! Az ilyen módon is kiválóan teljesítő szervezetek az együttműködés mintapéldáinak számítanak!)

A cikk részletei ->

- leancenter.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes