Hat végzetes hiba a LEAN bevezetése kapcsán (1.rész)

A LEAN management, mint vezetési módszertan bevezetése kapcsán bizony ugyanúgy lehet hibázni, mint bármi más újítás alkalmazása, elfogadtatása kapcsán. Ezen hibákat szedtük csokorba, és hat lényeges hibát megjelölve hetente tudatjuk az érdeklődőkkel a veszélyes buktatókat.

Az egyik talán legsúlyosabb hiba, amit ma el lehet követni a vállalatoknál az az, ha egyáltalán nem gondolkodunk lean elvek szerint. Tekintsük ezt nulladik pontnak, mivel még a bevezetés előtt állunk. Gondolom nem erre számított elsőre, de higgye el igaz!

Minden termék előállítása során (és itt nem csupán fizikai termékekre kell gondolni, hanem pl. informatikai, vagy szolgáltatás jellegű termékekre is) kerülnek veszteségek a folyamatokba, vagy inkább nem kerülnek ki a folyamatból. Tévedés ne essék, teljesen veszteségmentes folyamatot nem lehet elérni, ám mindig törekedni kell a veszteségek felismerésére és megszüntetésére. A Lean Management nem egy új divat, vagy hangzatos irányzat, amit lehet is követni és nem is, hanem egy szükséges dolog, ami elől nem szabad elzárkózni.

Egyértelmű: ha mi nem válunk lean gondolkodóvá, akkor a lean-alkalmazó versenytárs elhúz mellettünk, hiszen növeli termelékenységét, rugalmasságát, hatékonyságát és szempillantás alatt elsöpör minket a piacról.

Ha mégis úgy döntünk, hogy nem indulunk el a Lean Management irányába, rögtön mondjuk ki hangosan a következő kijelentéseket is (Ügyeljünk a hangerőre, ne zavarjuk munkatársainkat!)
- „Vállalatunk nem akar hatékonyan működni, hiszen már ma is mi vagyunk a legjobbak!”
- „Nincs versenytársunk, ezért nincs szükségünk a fejlődésre!”
- „A világ nem változik körülöttünk, mindig megőrizzük vezető szerepünket!”

Ugye, nem jó ezeket kimondani, érezzük mind a mögöttes tartalmat… vagyis az ellentmondást! Ezek nem a mi céljaink!

Az amerikai kormányzat a közelmúltban három feltételt szabott, amikor a bajban levő autógyártóknak állami támogatást nyújtott. A három kulcsszó így hangzik: green, lean, efficient! Vagyis a gyártóknak környezetbarát terméket (új fejlesztésű kocsik) kell előállítani, karcsúsított, veszteségmentes módszerekkel (LEAN), hatékony folyamatok mellett (alacsony költségek). Ugye nem gondoljuk, hogy ezeket az előírásokat divatból szabta az amerikai kormány?!

A cikk részletei ->

- leancenter.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes