Hamu alapján osztályozzák a légtereket – Magyarország egyelőre nyitva

Nyitva marad a magyar légtér 6 ezer méter felett és alatt is, legközelebb hat óra múlva döntenek arról, hogy elrendelik-e a légtérzárat, az előrejelzések alapján erre azonban nem kell számítani – mondta keddi sajtótájékoztatóján Hangyál Gyula, a HungaroControl légiforgalmi vezérigazgató-helyettese.

Arról azonban a légitársaságok döntenek, hogy elindítják-e a járatokat, Szilágyi Károly, a Budapest Airport kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy  Ferihegyről eddig hét gép indult el.

Mint azt Hangyál Gyula elmondta, az elmúlt éjszaka a szakemberek új eljárásrendet dolgoztak ki, ez alapján a hamu hatását és súlyosságát két kategóriára osztották. Erről minden hatodik órában térképet adnak ki és jelölik, hogy melyik az a légtér, amely nem repülhető a szennyezettség miatt. Ez jelenleg az Izlandhoz közeli országok légtereit érinti, Nyugat-Európa jelentős részét nem.

A másik kategória a potenciálisan szennyezett légtér, ezekben az országokban az államok döntenek arról, hogy biztonságos-e a repülés – mondta.

Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa arról tájékoztatott, hogy kedd hajnalban egy újabb hamufelhő érte el az országot, amely 5 ezer méter alatt található. Az áramlás észak-nyugati marad, amely újabb, nagyobb koncentrációjú hamufelhőt hozhat az ország felé, ha aktív marad az izlandi vulkán.

Hozzátette, hogy jelentősebb javulás szombattól várható, amikor délire fordul az áramlás és a mediterrán térségből frissebb levegő érkezik az ország fölé.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes