GYSEV: repül a vezetés

Leváltják az osztrák-magyar vasút igazgatóságát és felügyelő bizottságát

Elérte a kormányzati kirúgási hullám a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasutat: a társaság közgyűlésén a fejlesztési tárca a vasútvállalat teljes vezetésének leváltását javasolja – tudta meg lapunk.

Drasztikus váltóállítást kezdeményezett a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt.-nél a kormány. A magyar-osztrák vasútvállalat részvényeinek 65,6 százalékával rendelkező állami tulajdonos nevében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a cég teljes vezérkarának lecserélésére tett javaslatot. A tucatnyi kirúgáshoz és kinevezéshez a 28,2 százalékos részesedés birtokló osztrák állam, illetve a 6,2 százalékos pakettel sáfárkodó Strabag SE képviselőinek is hozzá kell járulniuk.

Úgy tudjuk: a GYSEV szerdai közgyűlésén az NFM kezdeményezte Székely Csaba vezérigazgató, és Szabó András igazgatósági elnök felmentését. Feladataikat elnök-vezérigazgatóként Dávid Ilona veheti át. Jelölését a szakminisztérium nagy titkolózás közepette készítette elő, így nevével a GYSEV osztrák tulajdonosi képviselői a hírek szerint a közgyűlésen találkoztak először.

De Dávid Ilona személyét illetően a nagytestvérnél, az állami vasútnál sem sokkal tájékozottabbak. A folyosói pletykák terjesztői szerint a GYSEV elnök-vezérigazgatói posztjának várományosa az a Dávid Ilona, aki a MÁV könyvelés vezetője, és aki a 60. Vasutasnapon vezérigazgató-helyettesi dicséretet kapott.

Más források szerint azonban az NFM ennél magasabb posztról keresett vezetőt a GYSEV-nek: a cég elnök-vezérigazgatójának valójában a Dunaferr korábbi pénzügyi vezetőjét, Antalné Dávid Ilonát javasolják.

Akárhogy is lesz, az elnök és a vezérigazgató mellett az NFM a GYSEV teljes igazgatóságát és felügyelő bizottságát lecseréli. A közgyűlés elé vitt javaslat szerint az öt évre megválasztott új igazgatóságban helyet kapna Schváb Zoltán, a fejlesztési minisztérium helyettes államtitkára, valamint Kocsis Tamás kabinetfőnök-helyettes. De igazgatósági tag lenne Ungvári Csaba és Kunos Gábor is. Az osztrák tulajdonosok két tagot delegálhatnak a testületbe.

Megújulhat a GYSEV felügyelő bizottsága is: a közgyűlésen Misik Zoltán, Kreisz Zsolt, Tomai Kamilla, Tóth Attila Soma és Szűcs Lajos megválasztását kezdeményezte az NFM. Az osztrák tulajdonosok öt taggal erősíthetik meg a testületet.

Forrás: nol.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes