Gyorsítja a leépítést a JAL

Gyorsítja a korábban bejelentett, az alkalmazotti állomány több mint egyharmadát érintő létszámcsökkentést a japán JAL. A legnagyobb ázsiai légitársaság a mostani bejelentés szerint már 16.452 dolgozójától készül megválni, a korábban jelzett 15.700 helyett, és a leépítéseket egy év alatt, 2011 márciusig akarja végrehajtani

A Japan Airlines Corp. (JAL) alkalmazotti létszáma jelenleg 47 ezer. A leépítéseket azért gyorsítaná, mert napi vesztesége jelenleg ötszázmillió-egymilliárd jen. Korábban hároméves időszakot jelölt meg  a személyi állomány átalakítására. Januárban kért csődvédelmet, amelynek során a céget az amerikai General Motors (GM) tavalyi esetéhez hasonlóan állami felügyelet alá helyezik és átszervezik.

A tervek szerint a létszámcsökkentés mellett lecserélik a flotta elöregedett részét és megszüntetnek több tucat gazdaságtalan járatot. Az átalakítás során a JAL folyamatosan működik majd. A cél az, hogy az új, áramvonalasított japán légitársaság 2012-ben már nyereséges legyen.

A JAL adósságállománya a tavaly szeptember végi állás szerint 2.300 milliárd jen (25,4 milliárd dollár). Az átszervezést az Enterprise Turnaround Initiative Corp (Etic) állami társaság irányítja, amely 300 milliárd jent fektet a cégbe és egy 600 milliárdos hitelkeretet is biztosít számára.

Az 1951-ben alapított japán nemzeti légitársaságot 1987-ben privatizálták. Azóta több alkalommal szorult állami segítségre, és tavaly a világméretű gazdasági válság nyomán csőd közeli állapotba került. A tavaly márciusban zárult üzleti évben a közel 280 repülőből álló flotta a világ 35 országának 220 városába több mint 50 millió utast szállított.

MTI/Menedzsment Fórum

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes